Φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία


Μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διάφορες χρόνιες, μη μεταδοτικές, ασθένειες αντιμετωπίζουν όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες (καταναλώνοντας όσπρια, φρούτα και λαχανικά) και δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ είναι γενικά  πιο υγιείς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν, του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από  όλες τις διαθέσιμες έρευνες (243 συνολικά) που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά.

Από τη νέα μελέτη φάνηκε ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μείωση κατά 15% ως 30% του κινδύνου για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τις περιπτώσεις όσων τρώνε μικρές ποσότητες διαιτητικών ινών.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όσοι προτιμούν τη συγκεκριμένη, υγιεινή διατροφή έχουν μικρότερο σωματικό βάρος και εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης.

Συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση κατά οκτώ γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5% ως 27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ ο οργανισμός θωρακίζεται καλύτερα ενάντια στον καρκίνο του μαστού και στο εγκεφαλικό.

Όπως σημείωσε και ο Μαν, επικεφαλής της έρευνας, «τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών».

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι, κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, επειδή οι φυτικές ίνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να ρίξουν το επίπεδο του σιδήρου στον οργανισμό, η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να φέρει παρενέργειες σε οργανισμούς που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων.

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα ενώ -βάσει και της νέας μελέτης- συνιστάται η κατανάλωση 25 ως 30 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Ubcule-SA 3.0

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση