Τα αίτια της οικογενειακής κρίσης και των διαζυγίων

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019


ekdilosi ioannina 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Η απομάκρυνση από το Θεό είναι μια βασική αιτία της οικογενειακής κρίσης και των διαζυγίων, αποτελεί ένα από τα συμπεράσματα της ομιλίας στα Γιάννινα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Διαχείριση προβλημάτων Οικογενειακού βίου», με θέμα «Η οικογένεια ως σύστημα, η λειτουργική οικογένεια – Η κρίση στο θεσμό της οικογένειας», του Γενικού Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτη Συμεών Βενετσιάνος.

Την ομιλία παρακολούθησαν ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Θωμάς Ανδρέου, κληρικοί κ. ά. Αναφέρθηκε ότι μια συγκροτημένη οικογένεια προϋποθέτει την τέλεση ενός ευλογημένου γάμου, όπου οι δύο ομολογούν πίστη στο μυστήριο και αποδοχή των κανόνων.

Η Εκκλησία εννοεί την οικογένεια ως μορφή κοινωνίας προσώπων και όχι ως ένωση ατόμων. Όμως ζούμε σε μια εποχή ανακατατάξεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει οβιδιακές μεταβολές στη δομή της οικογένειας και στο ρόλο της μητέρας και του πατέρα, αντίστοιχα.

Η παλιά γνωστή μορφή της εκτεταμένης οικογένειας (περιλαμβάνει τους γονείς, τα παντρεμένα παιδιά με τα παιδιά τους) δεν είναι πια ο κανόνας, έχει αντικατασταθεί από την πυρηνική οικογένεια (οι σύζυγοι και τα άγαμα παιδιά, ενώ πολλές φορές παρατηρούνται «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας, όπως οι οικογένειες με ένα γονιό κ.ά. Αναπτύσσονται σήμερα, στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας, και οικογένειες μεταξύ χριστιανών και αλλοπίστων.

Έναν άλλο νέο τύπο «οικογένειας», αν μπορεί στην περίπτωση αυτή να χρησιμοποιηθεί ο όρος, συνιστούν, ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία όχι μόνον εμφανίζονται ως «σύζυγοι», αλλά θέλουν να υιοθετούν παιδιά!

Η σταδιακή απομάκρυνση του ανθρώπου από τις ρίζες του, διατάραξε την ισορροπία του, τον έκανε να μην αισθάνεται οικείος προς τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο τρόπος ζωής, η μετατροπή των σχέσεων με το Θεό, η έλλειψη εκκλησιαστικού ήθους και αληθινής εμπιστοσύνης, γνήσιας αγάπης, φιλότιμου και ντροπής, τα εργασιακά και οικονομικά δεδομένα, οι αλλαγές των ρόλων, αλλοίωσαν, «μίκρυναν» την οικογένεια, ίσως και να ατόνισαν το μυστηριακό χαρακτήρα της.

Η αύξηση των διαζυγίων, που είναι αξιοπρόσεκτη, αποκαλύπτει τη ρηχότητα των αισθημάτων, σε σχέση με τους παλαιότερους οι οποίοι, ασφαλώς δεν ήσαν τέλειοι, όμως παντρευόντουσαν για να πεθάνουν μαζί (κι’ ας μην είχαν την προγαμιαία γνωριμία). Τώρα παντρεύονται και, όπως χαρακτηριστικά λέγουν μερικοί, «ο,τι ήθελε προκύψει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον δεν αξιολογείται το «είναι» του ανθρώπου, αλλά το «έχειν». Έτσι τα ιδανικά δεν υπολογίζονται, οι δεσμοί ατονούν, και τα άτομα καταντούν σάρκες και μόνο σάρκες.

Το ήθος τους αλλοιώνεται, οι αδυναμίες αυξάνονται, με αποτέλεσμα η συζυγική αγάπη να θυσιάζεται με σχετική ευκολία στο βωμό των εξωσυζυγικών και ελεύθερων σχέσεων, οδηγώντας την οικογένεια σε διάλυση. 

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ

Εξάλλου στο δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος έκοψε τη βασιλόπιτα. Οι σπουδαστές/τριες και οι καθηγητές/τριες έδειξαν την αγάπη τους και το σεβασμό τους προς το πρόσωπό του.

Απευθυνόμενους προς όλους ανέφερε ότι σαφώς και είναι απαραίτητη η εκπαίδευση, αλλά εξίσου αναγκαίο είναι η νέα γενιά να αναζωογονηθεί με τον πολυδύναμο χυμό του λόγου του Θεού, να Τον ξαναπλησιάσει, γιατί έτσι θα νιώσει αναπαυμένη και γαληνεμένη.

ekdilosi ioannina 2

ekdilosi ioannina 2Πηγή

Απάντηση