Ελληνορθόδοξο Μνημείο μέσα στα Σκόπια (ΦΩΤΟ)

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019


monskopia 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


 Το Μοναστήρι του αγίου Ναούμ είναι ένα από τα σπουδαιότερα Ελληνορθόδοξα θρησκευτικά μνημεία της Οχρίδας στα Σκόπια και το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες.

Εκτός, όμως, από την τουριστική του ανάδειξη είναι και ένας χώρος, όπου οι πιστοί βρίσκουν την έκφρασή τους.

Μέσα σ’ ένα περιβάλλον, που εξακολουθεί να διώκει και να χλευάζει την Ορθοδοξία, παίρνει ξεχωριστή σημασία το μοναστήρι αυτό. Θυμίζει το χρέος του Χριστιανού να μένει σταθερός και ακλόνητος στις αρχές του, παρά τους σεισμούς της εχθρότητας.

Βρίσκεται στο νότιο άκρο της λίμνης, στις εκβολές του Μαύρου Δρίνου, πάνω σε μια μικρή βραχώδη προεξοχή θεμελιωμένο τον 10ο αιώνα, όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της Ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής Αχρίδος και διαθέτει υψηλής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες.

Πάνω από την είσοδο υπάρχει η επιγραφή:«Ανιστορήθη ο Παρών Ούτος και Σεβάσμιος Ναός του Οσίου Ημών Ναούμ του Θαυματουργού… Επιστασίας του Πανοσιωτάτου Καθηγουμένου Κυρού Φιλιππουπόλεως του και Νέου Κτίτορος επί των Ημερών του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αγίου Πρεσπών Κυρού Καλλινίκου και του Συνδρόμου (sic) Χατζή Κυρίου Ιακώβου και του Επιτρόπου της Ιεράς Ταύτης Μονής Κύρου Ιωάννου Γαβριήλ. ΑΩΕΖ, Σεπτεμβρίου Στ’».

Το εντυπωσιακό ξύλινο επιχρυσωμένο τέμπλο γράφει: «1711, Χειρ Κωνσταντίνου Ιερομονάχου. Καταζωγραφισμένο το εσωτερικό του ναού «διά Χειρός Εμού Τέρπου Ζωγράφου Υιού Κωνσταντίνου Ζωγράφου εκ Κορυτζάς».

Η Κορυτσά δεν απέχει από εδώ περισσότερο από 50 χλμ. Ενσωματωμένο στην κυρίως εκκλησία ένα μικρό παρεκκλήσι, όπου υπάρχει το λείψανο του αγἰου Ναούμ.

Πίσω από το ιερό, ο τάφος του παπα-Γιώργη, ηγουμένου της μονής, που κοιμήθηκε το 1905. Η ελληνόγλωσση επιγραφή και ο χρόνος: 1905, παραπέμπουν στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Όσιος Ναούμ υπήρξε μαθητής και συνεργάτης των Κυρίλλου, Μεθοδίου και Κλήμη, τον 9ο αιώνα (842 μ.Χ.), στους αγώνες τους για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στη Βουλγαρία.

Και στο βαρύ αυτό έργο, όπου συνάντησαν μεγάλα εμπόδια και επικίνδυνες αντιστάσεις, η παρουσία του Ναούμ είχε μεγάλη επίδραση, γιατί εκτός από το κήρυγμα έκανε και θαύματα.

Και σήμερα οι Ορθόδοξοι των Σκοπίων, τους αγώνες του τους νιώθουν μαργαριτάρια χριστιανικών αρχών, τις οποίες νιώθουν την υποχρέωση με κάθε τρόπο να κρατούν ψηλά.

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2

monskopia 2Πηγή

Απάντηση