Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με απεργιακή ατζέντα και διεκδικήσεις


Από την κήρυξη απεργίας και αντίστοιχης συγκέντρωσης θα χαρακτηριστεί ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για μια Απεργιακή 8 Μάρτη: «Για πρώτη φορά δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και συλλογικότητες οργανώνουν Απεργία και διαδήλωση στις 8 Μάρτη, σε μια σειρά από πόλεις! Στην Αθήνα στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη στη 1.30μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου, στα Χανιά στις 12.30μμ στην πλατεία Αγοράς και στο Βόλο στη 1.30μμ στον Άγιο Νικόλαο. Καθημερινά οι αποφάσεις συμμετοχής πληθαίνουν, προστίθενται νέα καλέσματα που απλώνουν την απεργία πανελλαδικά.

Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΜΔΥΔΑΣ, η ΠΟΕ- ΔΟΥ, η ΠΟΘΑ, είναι μερικοί μόνο φορείς που καλούν και οργανώνουν αυτή τη μάχη. Ένας κατάλογος δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων από τα Νοσοκομεία, τους Δήμους, τα Υπουργεία και την Εκπαίδευση δίνουν το πανόραμα των διεκδικήσεων αλλά και το εύρος αυτής της πρωτοβουλίας.

Μέσα σε μια περίοδο που τα κινήματα ενάντια στην καταπίεση φουντώνουν σε όλο τον κόσμο, η εργατική τάξη μπαίνει μπροστά να παλέψει συλλογικά ενάντια στις διακρίσεις. Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί η 8 Μάρτη σε μια Πανευρωπαϊκή Απεργία.

Πρόκειται για μια φοβερή εξέλιξη που αναδεικνύει τον προσανατολισμό για να αντιστρέψουμε την ανισότητα και τις διακρίσεις στους χώρους δουλειάς. Οι αγώνες για ισότητα στους μισθούς, στα επιδόματα, στις συνθήκες απασχόλησης και ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς πάνε μαζί με τις διεκδικήσεις για να αναλάβει το κράτος την οργάνωση και λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών που να καλύπτουν τις ανάγκες της αναπαραγωγής, οι οποίες τώρα καλύπτονται μέσα στην οικογένεια.

Διεκδικούμε από το κράτος να αναλάβει εξολοκλήρου την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών με ένα δίκτυο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που να λειτουργούν σε 24ωρη βάση έτσι ώστε να καλύπτουν τους γονείς, όποιες ανάγκες και αν προκύπτουν από ωράρια, βάρδιες ή προσωπικές επιλογές τους. Οι εργατικές ανάγκες για στέγη, τροφή, περίθαλψη, Υγεία και Παιδεία δεν μπορούν να μετατρέπονται σε ατομικές πιέσεις πάνω στις γυναίκες στα πλαίσια της οικογένειας. Αυτές οι διεκδικήσεις συνδέονται άμεσα με τα εργατικά αιτήματα για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση για τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δημοτικές υπηρεσίες από την καθαριότητα μέχρι τα ΚΑΠΗ».

Συνεχίζοντας η κίνηση επισημαίνει πως: «Αυτός ο προσανατολισμός έρχεται όχι μόνο από τις παραδόσεις που δημιούργησαν οι αγώνες των γυναικών στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και είναι ακόμη ζωντανές, αλλά και από τις μάχες που έδωσε και δίνει το εργατικό κίνημα την τελευταία δεκαετία. Οι διεκδικήσεις των εργατικών αγώνων χρειάζεται να διευρυνθούν για να περιλάβουν τα αιτήματα των γυναικών, εργαζόμενων και άνεργων, συνταξιούχων και νεολαίων. Και η απεργία στις 8 Μάρτη είναι ένας μεγάλος σταθμός σε αυτό.

Η σημασία της συλλογικής διεκδίκησης ενάντια στις ανισότητες και στις διακρίσεις δεν περιορίζεται στην οικονομική βελτίωση της θέσης των γυναικών. Ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας δίνει την αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα στις εργαζόμενες να καταγγέλλουν και να αποκρούουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο δουλειάς

Το γυναικείο κίνημα σε όλο τον κόσμο, από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, έτσι και εδώ, ξεσηκώνεται ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Στις 8 Μάρτη απεργούμε όλες και όλοι και διαδηλώνουμε στις 2μμ στην πλατεία Κλαυμθώνος και σε όλες τις πόλεις>

Αποφάσεις συμμετοχής:

AΔΕΔΥ
ΠΟΕΔΗΝ   (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων)
ΠΟΣΠ ΕΡΤ   (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ)
ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων)
ΠΑΣΥΜΗΤΕ- ΕΡΤ  (Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ)
ΠΟΕ-ΔΟΥ  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών)
ΠΟΘΑ  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος)
ΟΔΕΕ  (Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας)
Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας
Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού
Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματάς
Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ερυθρός
Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγία Όλγα
Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓ Βιομηχανίας και ΓΓ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ
Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Αθήνας
Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθήνας
Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Αθήνας
Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας
Σύλλογος Εκαπιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βούλας- Βάρης- Βουλιαγμένης
Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Αγίου Δημητρίου
Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας
Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Μενεμένης- Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)
Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης
ΕΛΜΕ Χανίων
Σύλλογος ΠΕ Χανίων

Στηρίζουν:
Σύλλογος Φοιτητών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας
Σύλλογος Φοιτητών ΦΕΠΑ
Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής Βόλου
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ομάδα Γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 50 και Άνω, Proud Seniors Greece

Φωτο αρχείου

Σχετικές ειδήσεις:

Σε εξέλιξη πρωτοβουλία φορέων για απεργία την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

AΔΕΔΥ: Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στις 8 Μάρτη – Παγκόσμια μέρα της γυναίκας

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση