Παραδοσιακές ιαπωνικές κούκλες και παιχνίδια στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών


Στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων (1899-2019) μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας παρουσιάζουν μία συλλογή από ιαπωνικά παραδοσιακά παιχνίδια και κούκλες τα οποία συνδέονται με εθιμικές γιορτές και αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού της Ιαπωνίας μέσα στους αιώνες. Η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, θα διαρκέσει από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Γιορτή των Κοριτσιών  Hina Matsuri και στην Ημέρα των Παιδιών Kodomo no hi. Κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, οι οικογένειες που έχουν κορίτσια, τοποθετούν στα σπίτια τους μια σκάλα καλυμμένη με κόκκινο χαλί, για να στολίσουν τις κούκλες hina-ningyō ντυμένες με παραδοσιακά κοστούμια, ως σύμβολο καλής τύχης για την μελλοντική ζωή των κοριτσιών. Οι κούκλες αναπαριστούν το αυτοκρατορικό ζεύγος, τους αυλικούς, τους μουσικούς και τους υπηρέτες  του αυτοκρατορικού οίκου κατά την περίοδο Heian.

Στις 5 Μαΐου η ημέρα είναι αφιερωμένη στον σεβασμό της προσωπικότητας των παιδιών και στην ευτυχία τους. Οι οικογένειες των αγοριών στολίζουν τα σπίτια τους με την παραδοσιακή περικεφαλαία των Samurai, Kabuto και τις σημαίες σε σχήμα κυπρίνου koinobori ως σύμβολα δύναμης, ζωτικότητας και θάρρους. Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση σκοπό έχουν να  προστατεύουν τα παιδιά από την ατυχία και την ασθένεια.

INFO

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών (Λ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος, Παλαιό Φάληρο, 213 0258498)

Εισητήρια: 9€, 7€

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση