Αεροταξί θα πετούν και θα μας μεταφέρουν στον προορισμό μας χωρίς “πιλότο”


Μια πρώτη εικόνα από τα αεροταξίdrones του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, τα οποία παρουσιάζουν κατασκευαστές και κοινοπραξίες, κυρίως των χωρών της αραβικής χερσονήσου, μπόρεσαν να δουν από κοντά οι επισκέπτες της διεθνούς έκθεσης τεχνολογικών καινοτομιών Mobile World Congress, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

Όπως ανέφερε στέλεχος εταιρίας που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ, το αργότερο ως το 2022 τα πρωτοποριακά αεροταξί θα πετάνε και θα μεταφέρουν επιβάτες. Τα οχήματα έχουν ήδη κατασκευαστεί και έχουν ήδη πετάξει δοκιμαστικά, είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η μαζική κατασκευή των αεροταξί έχει ακόμα πολύ μεγάλο κόστος και έτσι δεν είναι, προς το παρόν, εφικτή η χρήση και λειτουργία τους ανά τον κόσμο. Η τιμή τους όμως θα «πέφτει»  σταδιακά, με αποτέλεσμα το κόστος για την κυκλοφορία τους στην αγορά να μην θεωρείται ως το μόνο ή το βασικό πρόβλημα.  Σημαντικότερο εμπόδιο θεωρείται ότι, δεν διατίθενται εμπορικά τα δίκτυα ψηφιακών επικοινωνίων 5G που θα εξασφαλίσουν την πτήση των οχημάτων με ασφάλεια.

Ακόμη, όπως εξήγησε στέλεχος εταιρίας δικτύων 5G, υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που σχετίζονται με τα σημεία πάρκινγκ, απογείωσης και προσγείωσης των αεροταξί.

Το εντυπωσιακότερο είναι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ότι χάρη στην ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου επικοινωνιών και διασυνδεσιμοτητας μεταξύ υπολογιστών-οχημάτων, τα ιπτάμενα ταξί θα είναι αυτόνομα, δεν θα απαιτείται δηλαδή οδηγός-«πιλότος» προκειμένου αυτά να φεύγουν από κάποιο σημείο εκκίνησης και να φτάνουν στον προορισμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση