Η διαδερμική νεφρολιθοτομή υποδεικνύεται η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα των: Samuel Deem, Brian De Fade, Asmita Modak, Mary Emmett, Fred Martinez και Julio Davalos με σκοπό τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της διαδερμικής νεφρολιθοτομής (PNL) και της εξωσωματικής λιθοτριψίας με κρουστικά κύματα (ESWL) για μετρίου μεγέθους (1-2 cm)  νεφρικούς λίθους στον άνω και κάτω πόλο του νεφρού, σε σχέση με τον ρυθμό διάλυσης, τη νοσηρότητα και την ποιότητα ζωής μετά απ’ αυτή, διαπίστωσε ότι η PNL απαλλάσσει σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ασθενείς από τις πέτρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διαδερμική νεφρολιθοτομή απάλλαξε κατά 95% τους ασθενείς από την πέτρα σε 1 εβδομάδα και κατά 85% σε 3 μήνες, ενώ η εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα παρουσίασε  κατακερματισμό της πέτρας κατά  17% σε 1 εβδομάδα και κατά 33% σε 3 μήνες.

Το 67% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ESWL έπρεπε να επαναλάβουν την εξωσωματική λιθοτριψία, ενώ σε όσους είχαν υποβληθεί σε PNL δεν χρειάστηκε δεύτερη θεραπεία διότι είχαν κατακερματιστεί όλες οι πέτρες.

Επίσης, οι ασθενείς της πρώτης ομάδας ανέφεραν αργότερα καλύτερη συνολική φυσική και ψυχική υγεία, και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι νέοι ουρολόγοι προτιμούν διαδερμική νεφρολιθοτριψία

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα, σε πάνω από 1100 ουρολόγους διαπίστωσε ότι το 73% αυτών, εκτελούσαν τη διαδερμική νεφρολιθοτομή.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι πιο εξοικειωμένοι με τη μέθοδό ήταν οι νεότεροι ουρολόγοι που είχαν εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και αν εφάρμοζαν τη μέθοδο για μικρό χρονικό διάστημα.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και η μελέτη που έγινε στο Johns Hopkins, όπου, όπως δήλωσαν οι ερευνητές της, ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ουρολόγοι είναι αυτοί που δεν κάνουν διαδερμική νεφρολιθοτριψία. Επίσης, παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της χρήσης της μεθόδου την τελευταία δεκαετία.

Η νεφρολιθίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση

Σύμφωνα με το χειρουργό ουρολόγο Δρ. Νικόλαο Κατσένη, η νεφρολιθίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση κατά την οποία ένας στους δέκα ανθρώπους  θα την εμφανίσει στη διάρκεια  της ζωής του, με τα ποσοστά να παρουσιάζουν άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Όταν ένας ασθενής παρουσιάσει ένα επεισόδιο λιθίασης, έχει πιθανότητα 10% να εμφανίσει και ένα δεύτερο μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 χρόνια είναι έως και 70%.  Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη νόσο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και γι’ αυτό η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά αμέσως  μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της.

Η πέτρα στα νεφρά είναι μία σκληρή μάζα που σχηματίζεται λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αλάτων στα ούρα. Ο σχηματισμός τους οφείλεται σε  γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι στις συχνότερες αιτίες καταγράφονται η μη κατανάλωση της σωστής ποσότητας νερού ημερησίως, η υπερβολική ή και η καθόλου άσκηση, η παχυσαρκία, η χειρουργική επέμβαση για απώλειας βάρους και φυσικά η αυξημένη κατανάλωση αλατιού.

Τις περισσότερες φορές οι νεφρόλιθοι αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερα συμπτώματα. Γι αυτό και οι γιατροί συστήνουν τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων νερού και τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου να αλλάξει η οξύτητα των ούρων και να αποφευχθεί ο εκ νέου σχηματισμός λίθων.

Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις η πέτρα δεν μετακινείται προς το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, μεγαλώνει και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει απόφραξη σε κάποιο σημείο του, οπότε και είναι απαραίτητη η επέμβαση.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η κλασική αντιμετώπιση είναι η ανοιχτή νεφρολιθοτομή, η οποία απαιτεί μεγάλες τομές, ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι μεγάλος, όπως και η περίοδος ανάρρωσης.

Οι περισσότεροι ουρολόγοι την επιλέγουν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν άλλες, λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Τέτοιες είναι η εξωσωματική λιθοτριψία και η διαδερμική νεφρολιθοτριψία (διαδερμική νεφρολιθοτομή).

Οι νέες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τόσο για μεγάλους όσο και για μετρίου μεγέθους λίθους η διαδερμική νεφρολιθοτριψία υπερτερεί των περισσότερων μεθόδων. Αυτός είναι ο λόγος που ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ουρολόγων προτιμά αυτή τη θεραπευτική μέθοδο.

Πηγή

Απάντηση