Χανιά: Αυτοψία Σπίρτζη στις πληγείσες περιοχές (video+fotos)


Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός υποδομών μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται με κυβερνητικό κλιμάκιο στα Χανιά , και συμμετείχε σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια με στόχο έναν πρώτο σχεδιασμό άμεσης αντιμετώπισης των καταστροφών που προκάλεσε το δεύτερο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό.

Μαζί με τον υπουργό στο κυβερνητικό κλιμάκιο είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ Γιάννη Πετρούτσο και εννεαμελές κλιμάκιο.
Από την πλευρά της περιφέρειας Κρήτης θα μετέχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και αιρετοί των Δήμων της περιοχής.

Από τεχνικής πλευρά μετέχει κλιμάκιο Μηχανικών του Υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών καθώς και μηχανικοί της Περιφέρειας Κρήτης.
Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξει μια πρώτη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη διάνοιξη όλων των σημείων που έχουν κλείσει από κατολισθήσεις, τεράστιους όγκους χωμάτων και πετρών με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό περιοχών.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, , τόνισε ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να δοθούν άμεσα 10 εκατ. ευρώ για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου.
Επίσης, για την προσωρινή αποκατάσταση της σύνδεσης περιοχών που έχουν αποκοπεί λόγω της κατάρρευσης γεφυρών, αποφασίστηκε μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να σταλούν στρατιωτικού τύπου γέφυρες μπέλεϋ, με τις δυο πρώτες να φτάνουν σήμερα Τρίτη στο νησί. Η λύση αυτή χαρακτηρίζεται προσωρινή μέχρι την αποκατάσταση των γεφυρών που καταστράφηκαν.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα δυο σημεία του ΒΟΑΚ που έχουν υποστεί μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και τις περιπτώσεις δήμων που δεν διαθέτουν τεχνική υπηρεσία θα τις αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών. Για να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση των δημοσίων έργων, θα γίνουν από τους δήμους απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, με προσκλήσεις μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, συγκεκριμένου αριθμού εταιρειών προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Πάντως ο κ. Σπίρτζης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και λόγων κακοτεχνιών σε αρκετά έργα όπως είπε.
Αντιπεριφερειάρχης: «Ούτε 100 εκ. ευρώ δεν φτάνουν για αποκατασταθούν οι ζημιές στο Νομό Χανίων»
«Ούτε 100 εκ. ευρώ δεν φτάνουν για αποκατασταθούν οι ζημιές στο Νομό Χανίων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης προς τον Υπουργό, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην αντιπεριφέρεια παρουσία του Υπουργού, κλιμακίου Μηχανικών του Υπουργείου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, βουλευτών των Χανίων, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, δημάρχων του νομού, της τοπικής αστυνομικής ηγεσίας και φορέων του νομού.
Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και το συντομότερο, αύριο, που θα έχουμε ύφεση των φαινομένων, θα πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά για να αποκαταστήσουμε τα πάντα», σημείωσε ο Υπουργός προς τον Περιφερειάρχη.

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση