ΒΑΚΧΕΣ: μουσική γιορτή κρασιού – ert.gr


Το κρασί συναντά τη μουσική και μαζί δημιουργούν ένα πολιτισμικό δρώμενο στο κέντρο της Αθήνας. Την Παρασκευή 1η Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε μία εκδήλωση που υπόσχεται να είναι διαφορετική από ότι έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Οι «Βάκχες» είναι μια μουσική γιορτή κρασιού στην οποία συμμετέχουν Έλληνες παραγωγοί με κοινό παρονομαστή την οινική τους φιλοσοφία, το πάθος για το αμπέλι, την αποτύπωση του terroir της περιοχής τους στο κρασί και την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στην καλλιέργεια και την οινοποίηση. Η προσπάθεια αυτή της ομάδας ανθρώπων να επικοινωνήσουν με διαφορετικό τρόπο το κρασί, θα παρουσιαστεί στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, τηλ. 216-70.03.325) την Παρασκευή 1η Μαρτίου από τις 12.00 έως τις 20.00 στον Ισόγειο χώρο.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν live acts από σημαντικούς εκπροσώπους της αθηναϊκής εναλλακτικής μουσικής σκηνής, όπως ο Larry Gus σε ένα διονυσιακό electro live set, το jazz supergroup TFATFY, ο ψυχεδελικός Anatolian Weapons και η Venus Volcanism σε μια avant garde σπουδή πάνω στα ριζίτικα τραγούδια. Οι Βάκχες είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας μιας ομάδας ανθρώπων να επικοινωνήσουν τι σημαίνει το κρασί για αυτούς. Έτσι για πρώτη φορά μια έκθεση κρασιού συνυπάρχει με μουσικά live acts σε ένα χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα σαλόνι.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους χώρους της εκδήλωσης με το αντίτιμο της εισόδου (10€). Ταυτόχρονα στον Υπόγειο όροφο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με διακεκριμένους επαγγελματίες από το χώρο του κρασιού. Ο καθένας θα μας μιλήσει για το κρασί από τη δική του οπτική, του οινοποιού, του sommelier, του εμπόρου ή του δημοσιογράφου οίνου.

Συμμετέχουν οι οινοποιοί Ευρυβιάδης ΣκλάβοςΠερικλής ΤάτσηςΠαναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, οι sommelier Γιώργος Μιχελής (Oinoscent), Μιχάλης Παπατσίμπας (Ιδιοκτήτης του Materia Prima), ο αρθογράφος και ιδιοκτήτης του Heteroclito Δημήτρης Κούμανης, ο Ηλίας Αναγνωσταράς (Βecky Wasserman & Co) και o ιδιοκτήτης της Oenos Nature Γιώργος Ιωαννίδης. 

Θα συζητήσουν για τη βιοδυναμική καλλιέργεια και το αμπέλι, θα αναλύσουν την εμπορική σημασία των φυσικών κρασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα υπερασπιστούν τη δική τους οπτική πάνω στον τρόπο που οι ίδιοι βλέπουν το κρασί. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικά τους  παραγωγούς των συνολικά δεκατεσσάρων οινοποιείων που συμμετέχουν στην εκδήλωση να μάθουν όλες τις πληροφορίες και τις ιστορίες πίσω από την ετικέτα για τα κρασιά που θα δοκιμάσουν

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με party που θα ακολουθήσει μετά τις 20.00 στο Υπόγειο του Ρομάντσο με τους: Andreas Palmer, Prudence Tapes.

Κελάρι κρασιών στην Πάρο

 Όπως μας λέει ένας από τους εμπνευστές της προσπάθειας, ο Γιάννης Σιγανός, ιδιοκτήτης της κάβας Mr Vertigo:  « Η έκθεση αυτή οργανώνεται μόλις μία ημέρα πριν από τη μεγαλύτερη έκθεση για το ελληνικό κρασί που είναι το Οινόραμα γιατί εμείς θέλουμε να πηγαίνουμε παράλληλά και όχι κόντρα σε αυτό. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι στα πρότυπα των γαλλικών σαλονιών κρασιού, ένα event που θα μπορούσε να προσελκύσει και πιο εναλλακτικό κόσμο, ακόμα και ξένους επισκέπτες της πόλης. Για εμάς το κρασί είναι το μέσο για να φτάσεις σε κάτι πιο βαθύ από αυτό που προτάσσει η εποχή. Είναι μια αφορμή για να ξεκινήσεις να συζητάς, να κοινωνικοποιηθείς. Θέλουμε να κουβεντιάσουμε και να βρούμε αυτό που πραγματικά είναι το κρασί. Να το ξεχωρίσουμε από τα σκληρά ποτά, αλλά ακόμα και από τα ίδια τα βιομηχανοποιημένα κρασιά. Θέλουμε να ασχοληθούμε με τα κρασιά που φτιάχνονται πρώτα-πρώτα με ψυχή από τον παραγωγό. Μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των φυσικών , των βιοδυναμικών , των κρασιών ήπιας οινοποίησης αλλά μπορούν να είναι και συμβατικά αν καταλαβαίνουμε ότι αυτός που το έφτιαξε έχει βάλει εκτός από τον κόπο και την ψυχή του μέσα στη φιάλη».

Η φιλοσοφία των ανθρώπων που οργανώνουν το event και το μήνυμα που θέλουν να διαδοθεί διατυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο:

«Οι Βάκχες αποτελούν μια «μετά-αφήγηση» πάνω στις εκθέσεις κρασιού. Δεν πρόκειται καν για έκθεση αλλά για ένα πολυπολιτισμικό δρώμενο που το κρασί είναι απλά το μέσο. Η  αφήγηση μικρών ιστοριών που από πίσω τους κρύβουν αγωνία και αναζητήσεις, η ανάγκη να «ξεφύγουμε» από τον ίδιο μας τον εαυτό και να εξορθολογήσουμε το «παράλογο», η προσπάθεια να βρούμε τον δικό μας «Θεό».

Οι «Βάκχες» είναι η προσπάθεια μας να δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε και προσεγγίζουμε το Ελληνικό κρασί, στη χώρα που η ανάγκη αυτή γεννήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν. «Ελεύθερο», μακριά από μοδάτους όρους, λέξεις, ταμπέλες, φιοριτούρες και υψωμένα ποτήρια, κοντά στους ανθρώπους, την ανάγκη τους για επαφή, τη «μαγεία» που όλοι αναζητούμε να συναντήσουμε.
Στα κρασιά που θα παρουσιαστούν στις Βάκχες η τεχνολογία έχει ελάχιστη επιρροή. Δε χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι οι άνθρωποι, τα χέρια τους, η καρδιά τους, το πάθος και ο σεβασμός τους για αυτό που πρεσβεύουν. Χωρίς ορολογίες, Η ανάγκη να εκφραστούν, να μοιραστούν, να προστατεύσουν, να έρθουν σε επαφή. «

Βιολογικός αμπελώνας στο Friuli της Ιταλίας

 Με αφορμή τις Βάκχες  συζητήσαμε με τον Γιώργο Ιωαννίδη. Είναι   εκπρόσωπος της εταιρείας Oenos Nature που  αντιπροσωπεύει ελληνικά και ξένα οινοποιεία τα οποία  λειτουργούν με τις αρχές της ήπιας οινοποίησης. Εμπορεύεται τα προϊόντα τους στην ελληνική αλλά και στη γαλλική αγορά και έχει μια πολύ καλή εικόνα για τα κρασιά αυτού του τύπου.

-Ποια κρασιά είναι κάτω από την ομπρέλα της «ήπιας οινοποίησης» ;

-Είναι μια ομπρέλα που περιλαμβάνει συγκεκριμένους πυλώνες. Ο πρώτος που είναι και ο πιο σημαντικός είναι το κομμάτι της καλλιέργειας που θα πρέπει να είναι φυσική, δηλαδή βιολογική. Αποδεκτοί προφανώς είναι και οι βιοδυναμικοί πειραματισμοί. Οι καλλιέργειες αυτές προσδίδουν στο σταφύλι τέτοιου τύπου χαρακτηριστικά που θα είναι ωφέλημα στην οινοποίηση που θα γίνει. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αποκλειστική χρήση των ιθαγενών ζυμών του σταφυλιού κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για να γίνει ένα κρασί που θα εκφράσει την ποικιλία και το terroir. Έτσι θα εκφραστεί η αρωματική καθαρότητα του φρούτου και η -λεγόμενη-ορυκτή φινέτσα του κρασιού. Ο τρίτος πυλώνας είναι το κομμάτι της ωρίμανσης σε οποιοδήποτε δοχείο. Προτιμάμε στο πρωτόκολλο της ήπιας οινοποίησης, δοχεία τα οποία είναι λιγότερο επιβαρυντικά για το κρασί. Η ωρίμανση είναι σημαντική και ως προς το χρόνο , καθώς θέλουμε να επιτείνουμε τις ωριμάνσεις και για τα λευκά και για τα ροζέ αλλά και για τα κόκκινα κρασιά για να κερδίσουμε σε φυσική σταθεροποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε οινολογικές παρεμβάσεις και θα αποφύγουμε το φιλτράρισμα και το «κολλάρισμα».

-Πως αντιμετωπίζονται αυτού του είδους τα κρασιά από τους καταναλωτές;

-Αν η ερώτηση αναφέρονταν στο γαλλικό κοινό θα μπορούσαμε ένα πούμε ότι εδώ και είκοσι χρόνια το Παρίσι και η γαλλική αγορά είναι πρωτοπόροι σε αυτά τα ήπια, φυσικά κρασιά και το κοινό δεν είναι απλώς εξοικειωμένο αλλά επιζητά τέτοιου είδους κρασιά. Στην ελληνική αγορά  έχω την αίσθηση ότι κάτι κινείται και μάλιστα δυναμικά. Με επίκεντρο κυρίως την Αθήνα βλέπουμε τα wine bistro και τις κάβες να προτείνουν όλο και περισσότερο τέτοια κρασιά αλλά με και την εστίαση να συμπορεύεται, φαίνεται ότι ακολουθείται μία παγκόσμια τάση.

ΒΑΚΧΕΣ  

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019
Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, τηλ. 216-70.03.325)

Ωράριο έκθεσης: 12.00-20.00 (θα ακολουθήσει after party με δωρεάν είσοδο)

Διοργάνωση: Mr. Vertigo – Wine & Spirits
Είσοδος: 10 ευρώ. Με το αντίτιμο της εισόδου οι επισκέπτες θα παραλάβουν κατά την είσοδό τους το ποτήρι της εκδήλωσης (το οποίο θα το κρατήσουν και μετά το πέρας της) και θα μπορούν να δοκιμάσουν όλα τα κρασιά των παραγωγών και να παρακολουθήσουν τις συναυλίες και τις εισηγήσεις.

Πληροφορίες για τους παραγωγούς που συμμετέχουν αλλά και για τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν μπορέιτε να βρείτε στο site www.bacchae.gr αλλά και στο facebook. 

Στο εξώφυλλο : Δύο έργα με τον ίδιο τίτλο ΒΑΚΧΕΣ 

αριστερά: Στεφανία Μπρεγιάννη 2019
δεξιά: Αγγελος Σπάρταλης 2019

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση