«Γυναικών… Μυθιστορίες» τη Δευτέρα 4 Μαρτίου


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» παρουσιάζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τρεις γυναικείες πεζογραφικές εκδοχές.

Πρόκειται για τα πρώτα μυθιστορήματα, «Το κόκκινο κοχύλι» της Μαρίας Θεοδοσάκη, «Βίοι Αγρίων και Αδέσποτων Αγίων» της Μαρίας Κανελλάκη και «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά…» της Τζένης Σακοράφα με ηρωίδες νέες γυναίκες που προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους σε ένα συχνά, εχθρικό για τη γυναίκα, περιβάλλον.

Η εκδήλωση «Γυναικών… Μυθιστορίες», τn Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 7.30 μμ στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος), θα ανοίξει με την προβολή βίντεο που επιμελήθηκε ο «Άλλος Τόπος» με τον τίτλο: «Γυναικείες φιγούρες στο πέρασμα του χρόνου. Φωτογραφικές αποτυπώσεις από το Ηράκλειο Αττικής». Παρουσιάζονται αρχειακά υλικά και φωτογραφικές στιγμές ανώνυμων και επώνυμων γυναικών που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη. Γυναίκες ανώνυμες, καθημερινές, αγρότισσες, εργάτριες, προσφυγοπούλες, μάνες που μόχθησαν να αναθρέψουν τα παιδιά τους σε δύσκολα χρόνια και γυναίκες επώνυμες, με πρώτη την Ηλέκτρα Αποστόλου, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία ή έδωσαν το «παρών» στα κοινά για έναν καλύτερο κόσμο.

Για την πρώτη μυθιστορηματική γραφή, «Το κόκκινο κοχύλι» της Μαρίας Θεοδοσάκη, θα μιλήσει ο Μανόλης Χατζηνάκης, φιλόλογος πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και θα τραγουδήσει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Για τους «Αδέσποτους Αγίους» της Μαρίας Κανελλάκη, θα μιλήσει η Ξανθίππη (Ξανθή) Πατμανίδου-Παπαναστασίου, ερευνήτρια, πρόεδρος του «Ομίλου Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών Περιόδου 1941-1952», Γ.Γ. του «Σωματείου Εκτελεσμένων Αγωνιστών στην Κέρκυρα, περιόδου 1947-1949, το Λαζαρέτο». Την παρουσίαση θα πλαισιώσει, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής και δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».
Για το βιβλίο «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά..» της Τζένης Σακοράφα θα μιλήσει η Χρύσα Νικολάκη, κριτικός λογοτεχνίας ποιήτρια, θεολόγος, μεταφράστρια. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ίδια η συγγραφέας.

Βιογραφικά στοιχεία
Η Μαρία Θεοδοσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Κρήτη. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη ανθρωπιστικές επιστήμες. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός και ζει στην Αθήνα. Από το 2012, αρθρογραφεί και συνεργάζεται με τοπικές εφημερίδες της Κρήτης, καθώς και σε διαδικτυακές ιστοσελίδες.
«Το κόκκινο κοχύλι», από τις εκδόσεις Αρμός, είναι το πρώτο της βιβλίο. Μετά την έκδοσή του, η Μαρία Θεοδοσάκη κρίθηκε ως άξιο μέλος της ιστορικής Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Παράλληλα έχει διακριθεί με δύο βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ποίησης της Αμφικτυονίας Ελληνισμού με τα ποιήματα «Έφυγες» το 2017 και «Όταν αγάπησα τον εαυτό μου», το 2018.

Η Μαρία Κανελλάκη, «γέννημα της Αθήνας και θρέμμα της ηρωικής Μεγαλονήσου», με σπουδές στις Δημόσιες Σχέσεις και την Επικοινωνία, εργάστηκε τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, στο χώρο της πληροφορικής.
Το πρώτο της βιβλίο «Ιστορίες της Διπλανής Κρίσης», κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017, από τις εκδόσεις 24γράμματα. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Βίοι Αγρίων και Αδέσποτων Αγίων», κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018, επίσης από τις εκδόσεις 24γράμματα. Συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις: «ΛΑΘΡΟΨΥΧΟΙ-Μικρές Ιστορίες για τους Πρόσφυγες και τα Όνειρά τους», από τις εκδόσεις 24γράμματα, στην έντυπη έκδοση: «Μια εικόνα… χίλιες λέξεις» (tovivlio.net-2016). Κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε ηλεκτρονικούς χώρους.

Η Τζένη Σακοράφα, ηθοποιός, θεατρολόγος, τραγουδίστρια και συγγραφέας γεννήθηκε το 1984, στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.
Έχει γράψει θεατρικά έργα, ποιήματα και παραμύθια. Έχει κάνει, επίσης, πολλές διασκευές παραμυθιών και θεατρικών έργων για παιδιά, τις οποίες έχει παρουσιάσει στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το πρώτο της μυθιστόρημα: «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά…», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άπαρσις, τον Ιούνιο του 2018.
Είσοδος ελεύθερη.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση