Ερευνητές μετέτρεψαν εύκολα το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε στερεό άνθρακα


Μια πρωτοποριακή μέθοδο για να μετατρέπουν το αέριο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξανά σε στερεό άνθρακα, από όπου αυτό προήλθε, βρήκαν επιστήμονες στην Αυστραλία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους. Σημαντικό είναι ότι η διαδικασία της μετατροπής του αερίου σε σταθερό σώμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης χρησιμοποίησαν υγρά μέταλλα ως καταλύτες για να μετατρέψουν το αέριο διοξείδιο σε στερεά σωματίδια άνθρακα.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, εξαιτίας των οποίων επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, εστιάζουν σε μεθόδους συμπίεσης του αερίου διοξειδίου σε υγρή μορφή και κατόπιν στη μεταφορά και τη διοχέτευσή του κάτω από το έδαφος. Εντούτοις, οι συγκεκριμένες εφαρμογές εμφανίζουν τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές δυσκολίες, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει ο φόβος διαρροής του υγρού διοξειδίου. Αντίθετα, με τη νέα μέθοδο της ηλεκτροχημικής τεχνικής οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι μπορούν να προσφέρουν νέες λύσεις  για τη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποθήκευσή του.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας, η μετατροπή του διοξειδίου σε στερεό και όχι σε υγρό μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη μέθοδος από κάθε άποψη. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μολονότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, η μετατροπή του διοξειδίου ξανά σε στερεό άνθρακα και η ταφή του ξανά στο έδαφος είναι λιγάκι σα να τρέχουν ανάποδα οι δείκτες του ρολογιού των εκπομπών του διοξειδίου».

Το αέριο διοξείδιο του άνθρακα έχει μετατραπεί και άλλες φορές σε στερεά μορφή άνθρακα μέσω στερεών μεταλλικών καταλυτών. Η διαφορά είναι ότι, μέχρι σήμερα, η διαδικασία της μετατροπής ήταν εφικτή μόνο σε συνθήκες ακραία υψηλών θερμοκρασιών (άνω των 600 βαθμών Κελσίου), κάτι που καθιστούσε την εφαρμογή της μεθόδου δύσκολη και δαπανηρή.

Χάρη στις έρευνές τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο, για την εφαρμογή της οποίας χρησιμοποιείται ένα μείγμα από υγρά μέταλλα ως καταλύτης, με αποτέλεσμα η διαδικασία της μετατροπής του αερίου διοξείδιο του άνθρακα να επιτυγχάνεται σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου και με τη χρήση ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο χημικός και επικεφαλής της μελέτης, δρ. Τόρμπεν Ντένεκε, αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την τελειοποίηση και ευρύτερη εφαρμογή της μεθόδου. Ωστόσο, πρόσθεσε: «(η νέα τεχνική) είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα για να πετύχουμε την αποθήκευση του άνθρακα σε στερεά μορφή».

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να αποδειχθεί στην πράξη, εκ μέρους των ερευνητών, ότι η νέα τεχνική μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα. Γεγονός είναι πάντως πώς, η μετατροπή ακόμη περισσότερου αερίου διοξειδίου που συσσωρεύεται για χρόνια στην ατμόσφαιρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού αυτό πρακτικά συνεπάγεται τη δημιουργία «βουνών» από άνθρακα.

Ένα επιπλέον όφελος που προκύπτει από την καινούρια διαδικασία, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η παραγωγή συνθετικών καυσίμων ως υποπροϊόντα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία. Ακόμη, ο δημιουργούμενος στερεοποιημένος άνθρακας έχει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που τον καθιστά υπερ-πυκνωτή, συνεπώς θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία οχημάτων.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση