Κουμουτσάκος: Πού θα εστιάσουν οι επαφές του Μητσοτάκη στη Μόσχα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ09:47 27.02.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 09:49 27.02.2019) Λήψη σύντομου urlΣτόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Ρωσία να επιβεβαιώσει τους παραγωγικούς και λειτουργικούς δεσμούς της ΝΔ με τη Ρωσία, όπως είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνουν ένα ευρύ δίκτυο διεθνών επαφών και στην Ευρώπη και στην Αμερική και προφανώς και στα Βαλκάνια, αλλά και στη Ρωσία», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρωσική πρωτεύουσα.
«Το ταξίδι έχει ως βασικό σκοπό να επιβεβαιώσει τους παραγωγικούς και λειτουργικούς δεσμούς που έχει η Νέα Δημοκρατία και πρέπει να έχει και η χώρα με τη Ρωσία», προσέθεσε.
«Η Ελλάδα ανήκει αμετάθετα στο δυτικό σύστημα ασφαλείας και στο δυτικό σύστημα αξιών. Είμαστε εκεί τοποθετημένοι, γιατί αυτό επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό, όμως, μας επιτρέπει και μας επιβάλλει να εμπλουτίζουμε την εξωτερική μας πολιτική, αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες κι ένας τέτοιος είναι η Ρωσία, με την οποία —και λόγω ορθοδοξίας- έχουμε ιστορικούς, παραγωγικούς δεσμούς και μπορούμε να έχουμε μια πολύ παραγωγική σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό της μη ανάμειξης στα εσωτερικά των κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα.
Ο ίδιος υπενθύμισε, ακόμη, πως αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη ρωσική ηγεσία.
«Στο ξεκίνημα της θητείας του είχε συναντήσει τον Πρόεδρο κ. Πούτιν, όταν επισκεπτόταν την Ελλάδα, πέρυσι, στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, είχε μια μακρά συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών τον Σεργκέι Λαβρόφ, και τώρα θα δει στη Μόσχα τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Δούμα, ενώ θα έχει γεύμα εργασίας και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εστιάσει σε τρία πεδία, στις επαφές που θα έχει στη ρωσική πρωτεύουσα:
«Πρώτα απ’ όλα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με βάση τις επενδύσεις, το εμπόριο, την υψηλή τεχνολογία και τον τουρισμό. Δεύτερον, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως ξέρετε, τα περιφερειακά ζητήματα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τις ενεργειακές εξελίξεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πώς η Ρωσία βλέπει τα πράγματα της περιοχής μας, πώς εξελίσσονται και ποια είναι η πραγματική υπόσταση των σχέσεων Ρωσίας — Τουρκίας, που αυτό τον καιρό παρουσιάζουν μια ενίσχυση και να ακούσουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά θα υπάρχει ακόμα μία για την επικοινωνία των δύο λαών και των δύο χωρών. Το 2019 είναι έτος συνεργασίας για τον πολιτισμό και τη ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα και αυτή είναι μια “γέφυρα” για να κατανοήσουν καλύτερα οι δύο λαοί ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο των θεμάτων που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.Πηγή

Απάντηση