Παρουσίαση βιβλίου του Ν. Σμυρναίου: «Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου»


Το βιβλίο του Νίκου Σμυρναίου, «Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου: πώς οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft πήραν τον έλεγχο της ψηφιακής μας ζωής» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 11.00, στην αίθουσα συνεδρίων του υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Φραγούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου) στην Καλλιθέα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι:

Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Γιώργος Πλειός, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., ΕΚΠΑ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο (από την έκδοση):

Εδώ και μια δεκαετία παρατηρείται ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών εργαλείων που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας: κοινωνικότητα, εργασία, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, όλες μας οι δραστηριότητες που εμπεριέχουν επικοινωνία -δηλαδή σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής- σταδιακά καθορίζεται και διαμορφώνεται από ψηφιακές τεχνολογίες.

Βρισκόμαστε μακριά από τον ιδεατό τύπο, που είχε ιδιαιτέρως υμνηθεί στο παρελθόν: ενός εκ φύσεως δημοκρατικού, συμμετοχικού και αποκεντρωμένου μέσου επονομαζόμενου και «Web 2.0». Αυτό που έχει συμβεί είναι ακριβώς το αντίθετο: τα τελευταία χρόνια, το διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ κοινωνικών και πολιτικών ομάδων, κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών με διακύβευμα τον έλεγχο πάνω στους διαύλους της ψηφιακής επικοινωνίας.

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, στόχος του βιβλίου είναι να συμβάλει, μέσα από μια λεπτομερή ανάλυση του σύγχρονου διαδικτύου, στη δημιουργία ενός θεωρητικού και αναλυτικού πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει την κριτική κατανόηση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διακυβευμάτων των ψηφιακών τεχνολογιών.

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση