Τα κόκκινα βατόμουρα αποδεικνύονται σημαντικά στη δίαιτα ατόμων με προ-διαβήτη


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μελέτη που κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις δείχνει τα οφέλη της συμπερίληψης κόκκινων βατόμουρων στη διατροφή των ατόμων με προ-διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 34% των Αμερικανών ενηλίκων, περίπου 84,1 εκατομμύρια συνολικά, είχαν προδιαβήτη το 2015. Οι ασθενείς με προδιαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες καταστάσεις – συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 , καρδιαγγειακής νόσου και ασθένειας Alzheimer.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, διερεύνησε τις επιδράσεις των κόκκινων βατόμουρων σε μια ομάδα ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και παρουσίαζαν προδιαβήτη και είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη. Ενώ, συμπεριέλαβαν και μια μεταβολικά υγιή ομάδα ελέγχου στη μελέτη ως σημείο αναφοράς.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, έξυπνου σχεδιασμού μελέτη σε 32 ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 20-60 ετών των οποίων το αίμα τους ελέγχθηκε για μια περίοδο 24 ωρών μετά το πρωινό φαγητό σε τρεις ξεχωριστές ημέρες. Τα τρία γεύματα πρωινού ήταν παρόμοια σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά, αλλά διέφεραν σε ποσότητα κατεψυγμένων κόκκινων βατόμουρων – ένα γεύμα δεν περιείχε βατόμουρα, το ένα περιείχε ένα φλιτζάνι βατόμουρων και το ένα περιείχε δύο φλιτζάνια βατόμουρων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν αυξανόταν η ποσότητα της πρόσληψης βατόμουρων, τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο για διαβήτη χρειάζονταν λιγότερη ινσουλίνη για να διαχειριστούν τη γλυκόζη του αίματος. Όταν δύο φλιτζάνια κόκκινα βατόμουρα συμπεριλήφθηκαν στο γεύμα, οι συγκεντρώσεις γλυκόζης ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το γεύμα χωρίς κόκκινα βατόμουρα. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η απλή ένταξη ορισμένων φρούτων, όπως τα κόκκινα βατόμουρα στα γεύματα, μπορεί να έχει οφέλη ως προς τη μείωση της γλυκόζης με ενδείξεις βελτιώσεων στις αποκρίσεις ινσουλίνης. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με προ-διαβήτη.

Όπως ανέφερε ο Britt Burton-Freeman, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Διατροφής στο Illinois Tech, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη συχνά λένε ότι δεν τρώνε φρούτα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Ωστόσο, ορισμένα φρούτα – όπως τα κόκκινα βατόμουρα, όχι μόνο παρέχουν απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά και συστατικά όπως ανθοκυανίνες που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους, ελλαγιτανίνες και ίνες που έχουν αντιδιαβητικές δράσεις.

Για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ. το να γνωρίζουν ποια τρόφιμα έχουν προστατευτικά οφέλη και να τα χρησιμοποιούν στη διατροφή τους είναι μια σημαντική στρατηγική για την επιβράδυνση ή αντιστροφή της εξέλιξης της νόσου.

Πηγές:
https://web.iit.edu/
https://www.news-medical.net/news/20190226/Study-shows-benefits-of-including-red-raspberries-in-the-diet-of-people-with-pre-diabetes.aspx – James Ives

Πηγή

Απάντηση