Μέρος ενός σοβιετικού διαστημικού σκάφους του ’70 ίσως πέσει φέτος στη Γη


Το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Cosmos 482 της δεκαετίας του 1970, το οποίο ταξίδευε με προορισμό την Αφροδίτη, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος παγιδεύτηκε στην τροχιά της Γης μπορεί να πέσει τελικά στον πλανήτη μας μέσα στο 2019, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το σκάφος είχε εκτοξευθεί στις 31 Μαρτίου 1972, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να δραπετεύσει από τη γήινη βαρύτητα. Μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα του συνεχίζει να γυρίζει σαν μεγάλο διαστημικό σκουπίδι γύρω από τον πλανήτη μας, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 112 λεπτά.

Για τους ειδικούς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποια ακριβώς είναι σήμερα η κατάσταση του Cosmos 482 και ποιο τμήμα του παραμένει άθικτο (σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις το 40% ή το 50% του διαστημικού σκάφους έχει διατηρηθεί).

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Space.com, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό τα «απομεινάρια» του Cosmos 482  να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης, με κατεύθυνση την επιφάνειά της. Σύμφωνα με το επικρατέστερο «σενάριο», αναφορικά με το πού θα καταλήξει τελικά ό,τι απέμεινε από το διαστημικό σκάφος, εκτιμάται ότι το εναπομείναν τμήμα του θα φτάσει όντως στη Γη αφού, λόγω της ισχυρής θερμικής του «ασπίδας» (που φτιάχτηκε για να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες της Αφροδίτης), δεν θα καεί από την τριβή του στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η ελλειπτική τροχιά του Cosmos 482  το φέρνει σε απόσταση από τη Γη 2.735 χιλιομέτρων (στο απόγειο) έως μόνο 200 χιλιομέτρων (στο περίγειο).

Μέρος της ιστορίας των σοβιετικών διαστημικών σκαφών πάντως είναι και η αποστολή του Venera 8, το οποίο τον Ιούλιο του 1972 έγινε η δεύτερη διαστημοσυσκευή που προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη γειτονική Αφροδίτη. Από εκεί μετέδωσε στη Γη στοιχεία για 50 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα.

Τον Αύγουστο του 1970 εκτοξεύτηκε  το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Venera 7, το οποίο υπήρξε το πρώτο που έφθασε με επιτυχία στην επιφάνεια της Αφροδίτης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, προλαβαίνοντας να στείλει πολύτιμα στοιχεία στον πλανήτη μας για  λίγα λεπτά.

Σε σχέση με την τύχη του τμήματος που απομένει από το Cosmos 482 πάντως, δεν υποστηρίζουν όλοι οι επιστήμονες ότι αυτό θα καταλήξει φέτος στη Γη. Αντίθετα, κάποιοι πιστεύουν ότι το διαστημικό σκάφος-απόβλητο θα εξακολουθήσει να περιφέρεται για άλλα δυόμισι χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Space.com

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση