Ενστάσεις του Στουρνάρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ22:37 15.03.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 22:40 15.03.2019) Λήψη σύντομου urlΟ διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της υψηλής φορολογίας, των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.Ενστάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα εκδήλωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Κατά τον ίδιο, οι δύο αυτές εξελίξεις, εφόσον συνδυαστούν από τυχόν ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, «ενδέχεται να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και να στρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις προς άτυπες μορφές απασχόλησης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υψηλή φορολογία, αλλά και στις καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Κινδύνους «είδε», επιπλέον, στη αργή απομείωση του όγκου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς «επενδυτικής βαθμίδας», με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να αποκλιμακώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Στουρνάρα παραδέχθηκε ότι η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη, αλλά και στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
«Η περιοριστική επίδραση των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι σχετικά εντονότερη, επειδή συνοδεύεται από σχετικά υψηλή φορολογία. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν περίπου 180% στο τέλος του 2018, προκύπτει ότι μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα οικονομικής ανάπτυξης είναι κατά 1,8 φορές πιο πολύτιμη για τη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα πρωτογενούς πλεονάσματος».
Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ προέκρινε πέντε παρεμβάσεις για τη διευθέτηση των προκλήσεων της οικονομίας:
* την ταχεία αποκλιμάκωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ενεργοποίηση των σχεδίων της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών
* την αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης, πχ, προς τις δημόσιες επενδύσεις
* τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων —μάλιστα, σε αυτό το πεδίο πρότεινε μεταξύ άλλων την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στην κοινωνική ασφάλιση και την υγεία
* την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, με την άρση σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η ασάφεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, ιδιαίτερα στις χρήσεις γης, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων
* η διατήρηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίαςΠηγή

Απάντηση