Ο Γκουάιδο ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο της θυγατρικής της PDVSA στις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ18:27 16.03.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 18:30 16.03.2019) Λήψη σύντομου urlΟ αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουάιδο ισχυρίστηκε ότι έχει τον έλεγχο της CITGO, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας ενέργειας PDVSA στις ΗΠΑ.«Ήθελαν (σ.σ. κυβέρνηση της Βενεζουέλας) να τα κλέψουν όλα, αλλά έχουμε τον έλεγχο της CITGO και άδεια να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες της εταιρείας, που εξοικονομεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα του κράτους» έγραψε ο Γκουάιδο στο Twitter.
Η δήλωσε έρχεται μετά την επέκταση της γενικής άδειας της εταιρείας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, της οποία ποσοστό 49,9% είχε ενεχυριάσει το Καράκας στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Rosneft ως εγγύηση για δάνειο ύψους 1,5 δις δολαρίων το 2016 και η PDV Holding για 18 μήνες.

Querían robárselo todo, pero ya tenemos control de @CITGO y la licencia para seguir operando la empresa, rescatando un importante activo de la Nación. Quieren que abandonemos las calles, pero mañana todos saldremos a organizarnos para cesar al usurpador. https://t.co/0h2ZovJphq
— Juan Guaidó (@jguaido) 15 Μαρτίου 2019

​Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ η παράταση θα επιτρέψει στην CITGO να συνεχίσει τη λειτουργία της ενώ «απαγορεύει κάθε όφελος να επιστρέφει στο παράνομο καθεστώς του Μαδουρο».
Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ μπλόκαραν περιουσιακά στοιχεία ύψουν 7 δις δολαρίων της PDVSA που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους και απαγόρευσαν συμφωνίες με οντότητες για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ισχύος.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει ότι με το «πάγωμα» αυτό η χώρα του προστάτευε να συμφέροντα της εταιρείας και τον πολιτών της Βενεζουέλας.
Το Καράκας αντέδρασε έντονα στην κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας.Πηγή

Απάντηση