H Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου για τους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά


Για εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών τα Κέντρα Φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και στα νησιά, αλλά και στο Χαϊδάρι, κάνει λόγο ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Ο Δήμος αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης που τις χαρακτηρίζει άθλιες, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. αλλά και σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για τις επιλογές τους στην ευρύτερη περιοχή.

«Χιλιάδες γυναίκες, νέοι, παιδιά, και ασυνόδευτα ανήλικα ζουν σε Κέντρα Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, σε συνθήκες που κανένας μας δεν θα άντεχε ούτε για μία μέρα», επισημαίνει ο Δήμος.

Ο Δήμος τονίζει πως: «Το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο με την άρον-άρον μεταφορά προσφύγων από τα Κέντρα της Μόριας, της Χίου και της Σάμου σε αυτό του Σκαραμαγκά, αλλά και την όπως-όπως εγκατάσταση τους σε σκηνές τοποθετημένες στους ελεύθερους χώρους του camp.

Εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλα τα hot spot στα νησιά. Οι πρόσφυγες έπρεπε να ζουν με τις οικογένειές τους στις χώρες προορισμού, ενώ για όσο διάστημα βρίσκονταν στη χώρα μας έπρεπε να ζουν σε σπίτια, όπως όλοι οι άνθρωποι, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης (διαβάστε το πλήρες κείμενο) επισημαίνονται τα εξής: «Ο Δήμος Χαϊδαρίου και οι κάτοικοι της πόλης, είμαστε σταθεροί συμπαραστάτες των προσφύγων, στηρίζουμε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γιατί και αυτοί όπως και εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε σχολείο για να μορφωθούν, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, να έχουμε δουλειά και οι κόποι μας να πληρώνονται.

Μας ενώνει με αυτούς τους ανθρώπους κάτι πιο δυνατό από την αλληλεγγύη, στην οποία πρωτοστατήσαμε. Είναι η κοινή μοίρα των λαών απέναντι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών!

Γι’ αυτό και απαιτούμε από την Κυβέρνηση:
• Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
• Να κλείσουν τώρα όλα τα Hot-Spot, χωρίς να δημιουργηθούν ξανά παλιές και νέες Μόριες.
• Να διασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές και άμεσα να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις αστικές ζώνες, σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες.
• Να δοθούν τώρα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους αιτούντες.
• Να απλοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλους τους πρόσφυγες, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες.
• Άμεση εξασφάλιση στέγης για όσο μένουν στη χώρα μας. Να πάψουν άμεσα φαινόμενα έξωσης των προσφύγων, όπως συνέβη με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, όπου τους καλούν να εγκαταλείψουν διαμερίσματα που μένουν έως το τέλος του Μάρτη!!
• Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
• Να καταργηθούν οι συμφωνίες ποσόστωσης μεταναστών ανά χώρα, οι συμφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ – Τουρκία και Ελλάδα που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας.
Μέχρι να εξασφαλιστούν τα παραπάνω, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και του Κράτους, να διαμορφωθούν κρατικές υποδομές στα κέντρα φιλοξενίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη νομική στήριξη αλλά και τη μέριμνα για ασυνόδευτα παιδιά και ηλικιωμένους πρόσφυγες όσο ζουν στους χώρους φιλοξενίας.

Πηγή φωτο: Δήμος Χαϊδαρίου, προσφυγόπουλα στο σχολείο και σε άλλες δράσεις

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση