Επαφές Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε. για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν
ΚΟΣΜΟΣ00:10 21.03.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 00:12 21.03.2019) Λήψη σύντομου urlΤο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα φιλοξενήσει μία ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των ειδικών απεσταλμένων της Ρωσίας, της Κίνας και της Ε.Ε. για το Αφγανιστάν.Επαφές για τις ειρηνευτικές διαδικασίες στο Αφγανιστάν θα έχουν αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ε.Ε.
«Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, θα φιλοξενήσει τους ομολόγους του από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ε.Ε. στο υπουργείο Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση συζητήσεων στις 21 και 22 Μαρτίου» ανακοίνωσε το State Department των ΗΠΑ.
Τα κύρια θέματα συζήτησης, όπως πρόσθεσε, αφορούν τη διεθνή υποστήριξη στις ειρηνευτικές διαδικασίας για το Αφγανιστάν, στον ρόλο του κάθε εταίρου στον τερματισμό του πολέμου και στην πρόοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ο ρώσος απεσταλμένος για την ασιατική χώρα, Ζαμίρ Καμπουλόφ, μιλώντας στο Sputnik, δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει να ενημερωθεί από τις ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών με τους ηγέτες των Ταλιμπάν.
Η Μόσχα, παραδοσιακά, τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για το Αφγανιστάν. Τον Φεβρουάριο, άλλωστε, φιλοξένησε μία δια-αφγανική συνεδρίαση, παρότι η Καμπούλ δεν έδωσε το «παρών».
Στις αρχές Μαρτίου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν είχε «περιοδικές συναντήσεις» με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Μοργούλοφ, όπως και με τον Καμπουλόφ.
Τάχθηκε δε, υπέρ της «διακοπής του ανταγωνισμού» και υπέρ της «ένωσης των δυνάμεων», προκειμένου να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρώσος διπλωμάτης: Δύσκολη μια συμφωνία ΗΠΑ — Ταλιμπάν για το Αφγανιστάν εντός του 2019Πηγή

Απάντηση