Σχέδιο έντεκα υπουργών στη Βρετανία για αποπομπή της Μέι
ΚΟΣΜΟΣ07:57 24.03.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 07:58 24.03.2019) Λήψη σύντομου urlΡαγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται στη Βρετανία. Υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν από τη Μέι να παραιτηθεί. Ποιοι πολιτικοί είναι επικρατέστεροι να την αντικαταστήσουν προσωρινά.Την παραίτηση της Βρετανίας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχεδιάζουν να ζητήσουν αύριο έντεκα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου.
Σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη των Sunday Times, μεταξύ επικρατέστερων για να την αντικαταστήσουν προσωρινά στην πρωθυπουργία είναι ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντιγκτον, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.
Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε επίσης υπουργική πηγή που δεν κατονόμασε, η οποία ανέφερε ότι η Τερέζα Μέι «θα έχει φύγει μέσα σε δέκα ημέρες».
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Politico-Hanbury, οι περισσότεροι από τους μισούς βρετανούς ψηφοφόρους επιθυμούν την παραίτηση της Μέι εξαιτίας της αποτυχίας της να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία για το Brexit την οποία και διαπραγματεύτηκε με τους ευρωπαίους. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Μέι είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για το 2022, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα την ημερομηνία της παραίτησής της.
Την Παρασκευή ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι πιθανή αποχώρηση της Μέι από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σχετικά με το Brexit.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν δυο σενάρια στην Βρετανία τα οποία και τα δυο περιλαμβάνουν παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ, κάτι το οποίο ζήτησε το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο, προβλέπει παράταση έως τις 22 Μάϊου με την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Εφόσον απορριφθεί, τότε η τελική ημερομηνία καθορίζεται στις 12 Απριλίου. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η 12η Απριλίου είναι ημερομηνία — κλειδί σχετικά με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.Πηγή

Απάντηση