Ιστορική η δίκη για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου (video)


Με την ελπίδα το δικαστήριο να σταθεί στο ύψος της ιστορικής του ευθύνης και να λάβει μία απόφαση που θα μνημονεύεται ως υπόδειγμα, ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λαμία η αγόρευση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.

Παρόντες στη σημερινή διαδικασία ήταν αρκετοί αλληλέγγυοι. Δήλωσαν ότι νιώθουν την ανάγκη να παραβρίσκονται στη δίκη αυτή, που αφορά στη δολοφονία ενός παιδιού 15 ετών από αστυνομικούς, μίλησαν για μία ιστορική υπόθεση και τόνισαν ότι η απόφαση, που θα λάβει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας θα έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία και το μέλλον της χώρας.

Σύσκεψη Δικαστών

Στο μεταξύ, λίγο πριν την εκ νέου έναρξη της αγόρευσης της συνηγόρου πολιτικής αγωγής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, η έδρα ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την χρήση οπτικού υλικού και την προβολή του βίντεο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από μέρους της πολιτικής αγωγής. Να σημειωθεί ότι το θέμα εκκρεμούσε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού (την περασμένη Παρασκευή) όταν, μετά από σύσκεψη των τριών Δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων, η έδρα δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει για τη χρήση οπτικού υλικού στην επόμενη δικάσιμο (δηλαδή σήμερα).

Έτσι, σήμερα απορρίφθηκε η χρήση εκ των τακτικών συνέδρων Δικαστών, χωρίς τη συμμετοχή των ενόρκων. Στη δήλωσή της, εντός της αίθουσας η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι το ζήτημα δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα των τακτικών δικαστών, αλλά αφορά στη δυνατότητα των ενόρκων να ακούσουν την πλήρη ανάπτυξη των θέσεων της πολιτικής αγωγής.   Μίλησε για τέχνασμα φαλκίδευσης της σύνθεσης του δικαστηρίου, για προσπάθεια αποκλεισμού των ενόρκων, για μία απόφαση επιζήμια για την αρχή της δίκαιης δίκης και κατέληξε, επισημαίνοντας, «…δεν επιτρέπεται στην πολιτική αγωγή να απευθυνθεί στο σύνολο του Δικαστηρίου και στους ενόρκους και με δεδομένη την παραδοχή της έδρας ότι δέχεται υπηρεσιακές πιέσεις από τον Άρειο Πάγο, αυτή η απόφαση καταργεί τις αρχές της δίκαιης δίκης».

Κατόπιν τούτου η έδρα αποσύρθηκε για 5 λεπτά, χωρίς και πάλι τη συμμετοχή των ενόρκων. Επιστρέφοντας στην αίθουσα η πρόεδρος του Δικαστηρίου επικαλέστηκε το άρθρο 405, παρ. 1 Ε για να επιμείνει στην άρνηση της δυνατότητας της πολιτικής αγωγής να χρησιμοποιήσει οπτικό υλικό και να προβάλλει το βίντεο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με το σκεπτικό ότι τα έγγραφα και το βίντεο παρουσιάστηκαν και δεν επιτρέπεται η εκ νέου ανάγνωση των εγγράφων. Εν ολίγοις η έδρα επεσήμανε ότι η χρήση οπτικού υλικού συνιστά παρεμπίπτον ζήτημα, που ανήκει στην αρμοδιότητα των τακτικών δικαστών.

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής παρουσίασε με τη μορφή φωτογραφιών το βίντεο της δολοφονίας στους ενόρκους στην διάρκεια της αγόρευσής της, αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και επιχείρησε να καλύψει όλες τις πτυχές της δολοφονίας του 15χρονου παιδιού.

Το μικτό Ορκωτό Εφετείο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 9 Μαίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των Κορκονέα και Σαραλιώτη και στις 20 Μαίου για τη διάσκεψη του δικαστηρίου.

Η φάρσα

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί έγιναν τηλεφωνήματα για βόμβα στο Εφετείο και στο Πρωτοδικείο της Λαμίας. Τα δύο κτίρια εκκενώθηκαν, έγιναν οι έλεγχοι, αποδείχθηκε ότι είναι φάρσα και έτσι ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία γύρω στις 11:30 το πρωί.

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση