Σεμινάριο με θέμα το Θεραπευτικό Κουκλοθέατρο


Με βασικούς άξονες το παιχνίδι, το θέατρο και την κούκλα, το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου UNIMA διοργανώνει σεμινάριο με στόχο να συστήσει στο κοινό το θεραπευτικό κουκλοθέατρο ως μία θεραπευτική προσέγγιση όπου συναντώνται η Παιγνιοθεραπεία, η Δραματοθεραπεία και το Ψυχόδραμα. Το σεμινάριο «Εισαγωγή στο θεραπευτικό κουκλοθέατρο» πραγματοποιείται στις 1 και 2 Ιουνίου 2019.

Η UNIMA έχει εμπειρία στη διοργάνωση στην Ελλάδα σχετικών ημερίδων και σεμιναρίων που, σύμφωνα με τα μέλη του Κέντρου, είχαν θετική ανταπόκριση και συμμετοχή και βοήθησαν στη γνωριμία του θεραπευτικού κουκλοθέατρου με το κοινό. «Σε αντίθεση με την κυρίαρχη ψυχιατρική αντίληψη της Δύσης, στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για τις θεραπείες μέσω Τέχνης και αυτό είναι ένα δεδομένο τόσο υποσχόμενο, όσο και αισιόδοξο και για το θεραπευτικό κουκλοθέατρο», τονίζει ο εισηγητής του σεμιναρίου και ψυχίατρος Δημήτρης Καράγιωργας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Δέδου.

Στο επικείμενο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τους πρωτοπόρους του therapeutic puppetry, τεχνικές καθώς και εργαλεία αξιολόγησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Θεωρία, βιωματικά εργαστήρια, video, κατασκευή απλών τύπων κούκλας, καθώς και παραστάσεις κουκλοθεάτρου πλαισιώνουν το σεμινάριο και καθιστούν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία της συνολικής εκπαίδευσης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς και σε ανθρώπους του θεάτρου/κουκλοθεάτρου.

Λίγα Λόγια για το θεραπευτικό κουκλοθέατρο

Στο θεραπευτικό κουκλοθέατρο «συναντώνται» (και συνυπάρχουν):

  • η κούκλα: ένα αντικείμενο με έντονα στοιχεία συμβολισμού, το οποίο μέσα από τη φαντασία μετουσιώνεται και παίζει ξεχωριστό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου.
  • το θέατρο: είναι η πανανθρώπινη ανάγκη δημιουργικής έκφρασης, επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης-απάντησης, μικρότερων ή μεγαλύτερων ερωτημάτων και συγκρούσεων μέσα από την αναπαράσταση και την κάθαρση.
  • η θεραπεία: ως ανάγκη του ανθρώπου να αλλάξει ή να εξελίξει πλευρές της ύπαρξής του.

Το θεραπευτικό κουκλοθέατρο δεν στοχεύει απλώς στην παραγωγή μιας παράστασης για κάποιο κοινό, παρά σχετίζεται με τη δημιουργία κουκλοθεατρικών δράσεων από το θεραπευόμενο, τον θεραπευτή ή και τους δυο μαζί. Μια τέτοια δράση μπορεί να λάβει χώρα στο ογκολογικό τμήμα μιας παιδιατρικής κλινικής, σε μια συνεδρία ατομικής ή και ομαδικής ψυχοθεραπείας, ή ακόμα και σε μια συνεδρία λογοθεραπείας.

«To συγκεκριμένο είδος κουκλοθέατρου, εκτός από τη συμβολή του στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, μπορεί να βοηθήσει επίσης και άτομα με κινητικά προβλήματα. Συχνά ο θεραπευόμενος καλείται να φτιάξει τη δική του κούκλα ή να κινήσει μόνος του ή σε ομάδα κούκλα μεγαλυτέρων διαστάσεων, οπότε με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία βελτίωσης ικανοτήτων που αφορούν τη λεπτή και αδρή κινητικότητα», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καράγιωργας. «Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, έκφρασης, μοιράσματος, αναπαράστασης, δοκιμών, ενώ παράλληλα η θεραπευτική προσέγγιση κάθε θεραπευτή μπορεί να χρωματίσει ξεχωριστά την κουκλοθεραπευτική πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εισηγητές του σεμιναρίου:

Ο Δημήτρης Καράγιωργας είναι Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων-Ψυχοθεραπευτής. Ειδικεύθηκε στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου SUS της Σουηδίας και ήρθε σε επαφή με το θεραπευτικό κουκλοθέατρο μέσω της Åsa Viklund, ενώ παρακολούθησε μαθήματα των G.Gudrun και H.Perriad-Maire στη Στοκχόλμη. Συνεργάζεται με το Κέντρο Ελληνικού Ψυχοδράματος και Κοινωνιοδράματος. Ζει και εργάζεται στην Κόρινθο.

Η Μαρία Μπογιατζή είναι παιδιατρική νευροψυχολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.Sc.) στις Νευροεπιστήμες. Εργάζεται κλινικά από το 2000 ως θεραπεύτρια και επόπτρια της διεπιστημονικής ομάδας στο κέντρο αξιολόγησης και υποστήριξης παιδιών και εφήβων «Κιναίσθηση» στη Νέα Σμύρνη. Είναι εισηγήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Αξιολογεί και δουλεύει θεραπευτικά με παιδιά που έχουν δυσκολίες στην ανάπτυξη, στην επικοινωνία και στη μάθηση, καθώς και με τις οικογένειές τους.

Η Åsa Viklund είναι θεραπεύτρια μέσω Τέχνης και κοινωνική λειτουργός. Διαμένει στη Σουηδία όπου ασχολείται με παιδιά, εφήβους και οικογένειες. Εργάζεται κυρίως σε δομές ψυχικής υγείας, στον τομέα της ψυχιατρικής, καθώς και σε νοσοκομεία για παιδιά. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην κοινωνική εργασία, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί στην ψυχοθεραπεία, στη συμβολική ανάλυση και στην οικογενειακή θεραπεία. Παράλληλα είναι και κλινικός επόπτης της εκπαίδευσης IPT-S [International Puppet Therapy – Summer school] που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.


Info

Ημερομηνίες: Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Χώρος Διεξαγωγής: Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Ακαδημίας 42, Αθήνα.

Εγγραφές: έως 20 Μαΐου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες: 210.9354330 και στο [email protected]

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση