Είκοσι πέντε πολιτείες των ΗΠΑ κινδυνεύουν από την ιλαρά λόγω μη εμβολιασμού


Της  Ανθής Αγγελοπούλου

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημίας ιλαράς σε είκοσι πέντε πολιτείες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins εντόπισαν τις 25 πολιτείες που κινδυνεύουν περισσότερο από την εκδήλωση ιλαράς εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και μιλούν για πιθανούς θανάτους, ειδικά βρεφών, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980 και την εξάλειψη της νόσου.

Από τον Ιανουάριο του 2019, έχουν διαπιστωθεί περισσότερες από 700 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιλαράς σε 22 κράτη – σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι και ο υψηλότερος αριθμός που αναφέρθηκε από την εξάλειψη του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases», οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η επιδημία θα επιδεινωθεί, εντοπίζοντας τις 25 πολιτείες που κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση του ιού. Η ανάλυσή τους εξέτασε τον όγκο των διεθνών μετακινήσεων μιας περιοχής από ξένες χώρες με μεγάλες εστίες ιλαράς και την επικράτηση του μη εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία.

Όπως ανάφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sahotra Sarkar, καθηγητής Φιλοσοφίας και Βιολογίας στο UT Austin και ειδικός στη Δημόσια Υγεία, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι θα υπάρξουν ένας έως δύο θάνατοι ανά 1.000 περιπτώσεις, πιθανότατα βρέφη. «Είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε πάνω από 1.000 περιπτώσεις στις ΗΠΑ το 2019. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, θα έχουμε νεκρούς από την ιλαρά στις ΗΠΑ» τόνισε και συμπλήρωσε ότι, η αποφυγή των εμβολιασμών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το ταξίδι του ιού από περιοχή σε περιοχή προκαλεί μεγάλο κίνδυνο.

Ο Sarkar και η ομάδα του ανέλυσαν τον κίνδυνο ιλαράς σε περιοχές όπως την Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και τη Νέα Υόρκη, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες εστίες. Επιπλέον, 30 από τις 45 κομητείες που έχουν αναφέρει περιστατικά ιλαράς στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των 25 πολιτειών υψηλού κινδύνου.

Οι επιστημονική ομάδα συνιστά οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Υγείας καθώς και οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικών στρατηγικών να δώσουν προτεραιότητα στην παρακολούθηση των πολιτειών αυτών που γνωρίζουν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και δεν έχουν ακόμη αναφέρει περιπτώσεις, ιδίως αυτές που βρίσκονται δίπλα σε χώρες με συνεχιζόμενες εστίες και εκείνες που φιλοξενούν μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Μηχανικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Lauren Gardner, ανέφερε ότι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες δυσκολίες που δεν έχουν ακόμη αναφέρει κρούσματα είναι εκείνες που βρίσκονται κοντά σε διεθνή αεροδρόμια, όπως η Travis County στο Τέξας, η κομητεία Χονολουλού, το Salt Lake County και πολλές κομητείες στη Φλόριντα.

Η μελέτη έδειξε ότι τα ταξίδια από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Ουκρανία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη φαίνεται ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ιλαρά. Οι Η.Π.Α. έχουν ήδη περιπτώσεις ιλαράς που εισάγονται από την Ουκρανία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη

Εκτός από τη μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν να εφαρμοστεί ανάλυση κινδύνου και σε άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό, όπως η παρωτίτιδα, η ερυθρά και το κοκκύτη, και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση της πολιτικής για την Δημόσια Υγεία σε μια εποχή όπου τα ποσοστά μη εμβολιασμού αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Το πρόβλημα της αποφυγής του εμβολιασμού δεν περιορίζεται στην ιλαρά, όπως επεσήμανε ο Sarkar. Ο κοκκύτης είναι μια ακόμα ασθένεια που επιστρέφει εξαιτίας της πτώσης των ποσοστών εμβολιασμού και προβλέπουν σοβαρές επιδημικές εκρήξεις στις Η.Π.Α. στο άμεσο μέλλον.

Όπως είπε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να επικεντρωθούν στα κέντρα άρνησης εμβολιασμού καθώς και σε περιοχές με μεγάλη εισροή επιβατών από χώρες που έχουν έξαρση στους ιούς αυτούς.

Πηγές:

https://liberalarts.utexas.edu/public-affairs/news/14068
https://www.news-medical.net/news/20190513/Researchers-identify-25-counties-to-be-most-at-risk-for-measles-outbreaks-in-the-US.aspx

Πηγή

Απάντηση