ΥΠΕΞ των ΗΑΕ: Ο Αραβικός Συνασπισμός θα εκδικηθεί για τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθις
ΚΟΣΜΟΣ00:05 16.05.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 00:12 16.05.2019) Λήψη σύντομου urlΤην Τρίτη, οι Χούθις ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, καλώντας τες την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Υεμένη το 2015.Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα ανταποδώσει για τις επιθέσεις των drones των Χούθι στον αγωγό της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς.
Την Τρίτη, το κίνημα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, καλώντας τες την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν οι επαναστάτες από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στην Υεμένη το 2015. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά και μικρές ζημιές σε μία από τα τις αντλίες του αγωγού της Saudi Aramco της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας. Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε σταματήσει την μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού ως προληπτικό μέτρο.
«Ο συνασπισμός θα ανταποκριθεί με μία σκληρή επίθεση εναντίον πολιτικών στόχων, ύστερα από την επίθεση με χρήση drones σε έναν πετρελαϊκό αγωγό στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Γκαργκάς στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, η Aramco, η εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, επανεκκίνησε την άντληση πετρελαίου μέσω του αγωγού Ανατολής-Δύσης. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Χαλίντ Φάλιχ έχει καταγγείλει το περιστατικό της Τρίτης ως τρομοκρατική πράξη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και της παγκόσμιας οικονομίας και τόνισε παράλληλα την ανάγκη να εξουδετερωθεί το κίνημα των Χούθις. Άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου, καθώς και η Ιορδανία, το Σουδάν και ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασαν επίσης την επίθεση.
Η Υεμένη κλονίζεται για χρόνια από μία ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί, και το επαναστατικό κίνημα των Χούθι. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθις κατόπιν αιτήματος του Χαντί από το Μάρτιο του 2015. Η σύγκρουση αυτή έχει οδηγήσει σε μια κολοσσιαίου μεγέθους ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.Πηγή

Απάντηση