Μια βραδιά για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη!


Οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο είναι μια πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη που επηρεάζει σημαντικά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η αντιμετώπιση της ασθένειας ως μια ρήξη στην προσωπική ιστορία του ασθενή απαιτεί μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη τόσο του ίδιου όσο και του οικογενειακού και συνοδού περιβάλλοντος, στα διάφορα στάδια της ασθένειας. Αυτός είναι και ο ρόλος της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας, κλάδου των ανθρωπιστικών επιστημών με αυξανόμενες ανάγκες συστηματικής έρευνας και απαιτητικής εκπαίδευσης των επιστημόνων της ψυχικής υγείας.

Το Κέντρο για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.), της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με τις δράσεις του στην υποστήριξη, την εκπαίδευση και την έρευνα φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αυτού του κλάδου στη χώρα μας. Μάλιστα πρόσφατα συμπλήρωσε τα πρώτα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του.

Αυτή ήταν και η αφορμή, για την πρωτότυπη επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε σ’ έναν εντυπωσιακό χώρο στην Πλάκα. 

Το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2019, η δραστήρια ομάδα του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο., αξιοποιώντας την ευγενική φιλοξενία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υποδέχθηκε τους φίλους της στο Μουσείο του Αρχοντικού των Μπενιζέλων (το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης) για να παρουσιάσει τα «πεπραγμένα» της πρώτης αυτής τετραετίας, να βραβεύσει ομάδες και συλλόγους που συμβάλλουν στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών, αλλά και για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί το ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΙΑ» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, και να συζητήσουν, μέχρι αργά το βράδυ, το περιεχόμενό του.

Σε μια σύντομη τελετή που προηγήθηκε της προβολής του ντοκιμαντέρ παρέλαβαν πλακέτες τιμής ένεκεν:

  • Ο κ. Βασίλης Ιωάννου, για την πολύτιμη προσφορά του στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των εφήβων και νέων ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες
  • Η κα Ανιές Σκλάβου και ο κ. Στέλιος Τατάκης, για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Βυζιά».
  • Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» για τη συμβολή της στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, με τη διεξαγωγή ομάδων τέχνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς και ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό εντός νοσοκομειακού πλαισίου.
  • Ο κ. Γιάννης Ρωμανός για τη συμβολή του στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο,  με το εργαστήριο μουσικής δημιουργίας και έκφρασης «ΝΤΟΡΕΛΑ» για παιδιά και εφήβους που υλοποίησε στον ξενώνα του συλλόγου «Φλόγα».
  • Η Γεωργία Μαυραγάνη για την πολύτιμη συμβολή της στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο,  με τη λειτουργία της θεατρικής ομάδας γυναικών που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου και η οποία κορυφώθηκε με την παράσταση «Παρ’ όλα αυτά» (2017-2018).

Μια βραδιά αφιερωμένη στα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. δεν θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστή αναφορά στην τόσο επιτυχημένη θεατρική ομάδα που πριν από ένα χρόνο εντυπωσίασε με την παράσταση «ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ». 

Τους σχετικούς παπύρους «τιμής ένεκεν» παρέλαβαν: 

  • Η κα Ναζικ Αϊδινιάν, η κα Δανάη Σπηλιώτη και η κα Νίκη Δουλγεράκη για την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάδειξη της τέχνης ως μέσο υποστήριξης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, με την λειτουργία της θεατρικής ομάδας γυναικών που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου και η οποία κορυφώθηκε με την παράσταση «ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ» τα έτη 2017-2018.
  • Οι πρωταγωνίστριες της ζωής και της παράστασης: Ελένη Γιαννακούρου, Καλλιόπη Γανιάρη, Τζένη Δούπη, Ευθαλία Νταλούκα, Γιώτα Παπαδάκη, Μαρία Παυλοπούλου, Φωτεινή Χάψα, Στέλλα Χατζημιχαήλ και Μαίρη Τζουκαλά, για την σπουδαία προσφορά τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο μέσω της τέχνης του θεάτρου με την συμμετοχή τους στην παράσταση «ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ» τα έτη 2017-2018.

 

Η προσφορά του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα πρώτα αυτά τέσσερα χρόνια λειτουργίας του είναι πολύτιμη και αξιοσημείωτη. Μαζί με τα συγχαρητήριά μας αξίζει ν’ αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσουμε όλα τα «πεπραγμένα» του στο video που ακολουθεί.Πηγή

Απάντηση