Παυλόπουλος: Από τον σεβασμό στο διεθ. δίκαιο εξαρτάται η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ00:46 21.05.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 00:57 21.05.2019) Λήψη σύντομου urlΟ πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπο και Επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Επίτροπος και Επικεφαλής Διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, στο ζήτημα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδίως στο ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισημαίνεται πως ο κ. Μπαρνιέ είναι αρμόδιος για την προετοιμασία και την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Απευθυνόμενος στον κ. Μπαρνιέ ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «Υπερασπιζόμενος την Κύπρο στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην ουσία υπερασπισθήκατε το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Και θέσατε «τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων», θα μπορούσα να πω, διαμηνύοντας προς την Τουρκία το αυτονόητο: Ότι απαιτείται, από την πλευρά της, πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου διότι από αυτό εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική».
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο σεβασμός της Διεθνούς Νομιμότητας στην περίπτωση της Κύπρου έχει τεράστια σημασία, διότι αν ανεχόμαστε τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο.
Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι «είναι γνωστό σε όλους, ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ. Και σ’ αυτό το σημείο υπερασπιζόμενος την Κύπρο, ουσιαστικά υπερασπισθήκατε την Διεθνή Νομιμότητα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Αναφορικά με το Brexit o κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Μπαρνιέ, χαρακτηρίζοντας υποδειγματικό τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την ΕΕ και ευχήθηκε να ‘ναι και η τελευταία.
«Έχετε φέρει αυτή την αποστολή σε πέρας όπως προβλέπει το άρθρο 50, δηλαδή, εξασφαλίζοντας την ενότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και αποδίδοντας την ευθύνη που ανήκει στον Λαό του Ηνωμένου Βασιλείου. Διότι εκείνοι πήραν την απόφαση να φύγουν από την ΕΕ, η ευθύνη τούς ανήκει στο ακέραιο, κι εύχομαι μέχρι την τελευταία στιγμή —αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, και η προσωπική μου θέση- να το ξανασκεφθούν. Πάντως εσείς, έχετε κάνει αυτό που πρέπει για να θωρακίσετε την κοινή μας Ευρωπαϊκή Οικογένεια, το Ευρωπαϊκό μας Οικοδόμημα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.Πηγή

Απάντηση