Βραζιλία: Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου ποινικοποιεί την ομοφοβία


Υπέρ της ποινικοποίησης της ομοφοβίας ψήφισε η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας. Ειδικότερα, έξι στους 10 δικαστές ψήφισαν υπέρ στο να θεωρείται στο εξής ρατσισμός η διάκριση εις βάρος των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών ατόμων.

Την απόφαση χαιρέτισαν οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι θα εξασφαλίσει πραγματική προστασία στις ομάδες αυτές οι οποίες υποφέρουν από συστηματικές επιθέσεις.  

Τουλάχιστον 141 ομοφυλόφιλοι και διεμφυλικοί έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος εξαιτίας των διακρίσεων εις βάρος τους, σύμφωνα με την οργάνωση  Grupo Gay da Bahia.

 Η Καθολική Εκκλησία και οι Ευαγγελιστές ασκούν συχνά κριτική όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ο ίδιος ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξελέγη πέρσι έχοντας την ευρεία στήριξη των συντηρητικών ψηφοφόρων, έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ομοφοβικό.

«Τα εγκλήματα κατά της ομοφοβίας είναι το ίδιο ανησυχητικά όπως η σωματική βία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου προσθέτοντας ότι «ομοφοβική βία έχει φθάσει σε επίπεδα επιδημίας».  

Επί σχεδόν 20 χρόνια στη Βραζιλία, γίνονται προσπάθειες να καταστεί η ομοφοβία έγκλημα. Υπήρξε ωστόσο σθεναρή αντίδραση από τους συντηρητικούς και τους θρησκευτικούς κύκλους του Κογκρέσου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει επί της ουσίας ότι τα αδικήματα που αφορούν την ομοφοβία θα τιμωρούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τον ρατσισμό.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Πηγή

Απάντηση