Ο Πομπέο επιβεβαιώνει τη μεταφορά όπλων στη Σ. Αραβία
ΚΟΣΜΟΣ07:32 25.05.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 07:36 25.05.2019) Λήψη σύντομου urlΤην Παρασκευή, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε διάταξη της αμερικανικής νομοθεσίας για τις πωλήσεις ξένων όπλων, η οποία επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να παρακάμψει το Κογκρέσο για να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες.Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε τη μεταφορά όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να αποτραπεί «η επιθετικότητα του Ιράν», σύμφωνα με το AFP.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, πρόκειται για 22 εκκρεμείς αποφάσεις μεταφοράς όπλων, συνολικής αξίας περίπου 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά τον κ. Πομπέο, «αυτές οι πωλήσεις θα υποστηρίξουν τους συμμάχους μας, θα ενισχύσουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και θα βοηθήσουν τα έθνη αυτά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

We presented some of these sales almost 18 months ago to Congress, but it has failed to act. The U.S. is, and must remain, a reliable security partner in the Gulf and to our allies around the world. It’s fundamental to our national security.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 24 Μαΐου 2019

​Τόνισε επίσης ότι αυτές οι μεταφορές όπλων είναι κρίσιμες για τους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη δική τους αυτοάμυνα και να στηρίξουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συντήρηση αεροσκαφών, πολεμοφόδια και άλλες προμήθειες.

​Νωρίτερα την Παρασκευή, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε διάταξη της αμερικανικής νομοθεσίας για τις πωλήσεις ξένων όπλων, η οποία επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να παρακάμψει το Κογκρέσο για να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες.

«Η διοίκηση Τραμπ ενημέρωσε επισήμως το Κογκρέσο ότι επικαλείται μια σκοτεινή διάταξη του νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν εξήγησε τη νομική βάση της απόφασής της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα τερματίσει την υποστήριξη του στη Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο της Υεμένης, υπό τον φόβο να τερματιστούν συναλλαγές με το Ριάντ, το ύψος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βάσει του νόμου του 1976 για τον έλεγχο των όπλων, οι πρόεδροι των ΗΠΑ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Κογκρέσο οποιαδήποτε εκκρεμούσα πώληση όπλων και, εάν οι πωλήσεις προορίζονται για τη Μέση Ανατολή, να πιστοποιούν ότι δεν θα επηρεάσουν δυσμενώς το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ έναντι των γειτόνων του.
Το Κογκρέσο, από την πλευρά του, μπορεί να μπλοκάρει την πώληση όπλων απλώς εγκρίνοντας ψήφισμα αποδοκιμασίας.
Την Παρασκευή, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό στη Μέση Ανατολή, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα αναπτυχθούν ακόμη 1.500 στρατιώτες προκειμένου να προστατέψουν τα μέλη και τα συμφέροντα των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε αυτόν τον μήνα, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.
Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.
Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών κλιμακώθηκε στις αρχές του μήνα, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις και απέστειλαν αεροπλανοφόρο, μοίρα βομβαρδιστικών αεροπλάνων Β-52 και ομάδα στρατού στην περιοχή.Πηγή

Απάντηση