Μηδενικές οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ22:36 12.06.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 22:38 12.06.2019) Λήψη σύντομου urlΓια τρίτη διαδοχική εβδομάδα, οι εισαγωγές πετρελαίου από το Καράκας παρέμειναν μηδενικές. Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, οι εισαγωγές ανέρχονταν σε 663.000 βαρέλια.Μηδενικές για τρίτη διαδοχική εβδομάδα παρέμειναν οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018, οι εισαγωγές αργού από το Καράκας ανέρχονταν σε 663.000 βαρέλια ημερησίως. 
Αντίστοιχη διακοπή στην προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα είχε παρατηρηθεί και τον Μάρτιο, ενώ τον Μάιο οι εισαγωγές είχαν πλήρως ανασταλεί για διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει μία σειρά κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο του Καράκας, «παγώνοντας» όσα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής εταιρείας PDVSA βρίσκονται στο εξωτερικό. Παράλληλα, έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες να διαθέτουν οποιεσδήποτε επιχειρηματικές σχέσεις με τον πετρελαϊκό «γίγαντα» της Βενεζουέλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο, με το 90% του εθνικού εισοδήματος να προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία.
Τα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ επήλθαν ως απόρροια της πολιτικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου, όταν ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη, έσπευσαν να αναγνωρίσουν την εξουσία του Γκουάιδο, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, το Ιράν και δεκάδες άλλες χώρες επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.Πηγή

Απάντηση