Οι ημικρανίες μειώνουν την  απόδοση των εργαζομένων


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Πανελλαδική έρευνα που έγινε από τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, σε 1.091 ημικρανικούς ασθενείς έδειξε ότι το 67% των ατόμων που υποφέρει από ημικρανία έχει μειωμένη απόδοση στην εργασία του και το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές τον μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ημικρανία είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση τόσο στην επαγγελματική ζωή, όσο και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, αλλά και στην ψυχολογία των πασχόντων. Δυστυχώς, οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις της ημικρανίας, συχνά δεν γίνονται κατανοητές ή αποδεκτές από το επαγγελματικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον.

Όπως κατέγραψε η έρευνα, το 85% των ημικρανικών ασθενών παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεχίζει να εργάζεται, το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη, το 40% ότι επηρεάζεται η σχέση με το σύντροφό και τα παιδιά του ενώ το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν ότι οι κρίσεις ημικρανίες επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών καθώς  οι ημικρανικοί ασθενείς σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το περιβάλλον τους δεν τους καταλαβαίνει, ένα 20% έχει την ανάγκη να «κρύψει» την ημικρανία του, ενώ 14%  βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Μπίλιας, γεν. γραμματέας του Συλλόγου.

Επιπλέον, το 43% των συμμετεχόντων απάντησε ότι νιώθουν  αβοήθητοι και αγχωμένοι, το 40% απογοητευμένοι, το 28% θλιμμένοι, το 25% οργισμένοι, το 21% απαισιόδοξοι, το 16% ότι είναι μόνοι και  μόνο ένα 6% ότι είναι αισιόδοξοι.

Πηγή

Απάντηση