Εορτή της Αγίας Μαρίνας στην Ι.Μ. Λέρου (ΦΩΤΟ)


Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Λέρου. Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

agia marina leros 10

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

Το εσπέρας της παραμονής, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2019, στις 7:30΄μ.μ., ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου, του Ιερού Κλήρου της Νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων.

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.

Μετά τον Εσπερινό, έλαβε χώρα η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Μαρίνας, εις τας οδούς της πόλεως και στο ομώνυμο λιμάνι, την οποία εβάσταζαν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Τιμίου Σταυρού και των εξαπτερύγων, του Ιερού Ευαγγελίου, του Ιερού Κλήρου, του Μητροπολίτου, του Επισκόπου, των Αρχών, και πλήθος πιστών.

Δέησις κατά το έθος εψάλλη προ του Αστυνομικού Τμήματος, υπέρ υγείας και θείας βοηθείας του κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα φιλοχρήστου στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ως επίσης υπέρ των δημοτικών αρχόντων και του ευσεβούς Λεριακού λαού, του ενταύθα και των όπου γης ευρισκομένων αδελφών ημών Λερίων.

Η Φιλαρμονική του Δήμου και άγημα των ανδρών του πολεμικού ναυτικού απέδωσαν τις κεκανονισμένες τιμές.

Τον θείο λόγο, κήρυξε ο Μητροπολίτης, ο οποίος ανεφέρθη στον βίο της Αγίας Μαρίνας και προέτρεψε τις σύγχρονες μητέρες να ακολουθήσουν την βιωτή της Αγίας.

Τέλος ο Μητροπολίτης μοίρασε άρτο και ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και η Αγία Μαρίνα να σκέπει τους όπου γης Λερίους αδελφούς μας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Παράκληση.

Το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τον θείο λόγο κατά την Θεία Λειτουργία, κήρυξε ο Μητροπολίτης και ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, οι οποίοι ανεφέρθησαν στον βίο της Αγίας Μαρίνας.

Οι χοροί των καλλίφωνων ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των πρωτοψαλτών κ.Αναστασίου και Ραφαήλ Χατζηλάρη, έψαλλαν θαυμάσια με τις χορωδίες τους, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας και ύψωσαν πνευματικά το εκκλησίασμα, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος π. Σωφρόνιος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του εορτάζοντος Ιερού Ναού δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τον Επίσκοπο, τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς, στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο, παραθέτοντας παραδοσιακά κεράσματα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον εφημέριο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την όλη οργάνωση και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ του ευσεβούς Λεριακού λαού.

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1

agia marina leros 1Πηγή

Απάντηση