Κατεβάζει ρολά το εργoστάσιο παραγωγής της ΙΚΕΑ στις ΗΠΑ
Ο μεγαλύτερος παραγωγός ξύλινων επίπλων στον κόσμο κλείνει το εργοστάσιο παραγωγής του στις ΗΠΑ και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η απόφασής συνδέεται με τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων IKEA ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το μοναδικό εργοστάσιο επίπλων που έχει στις ΗΠΑ, προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη.
Τον Δεκέμβριο το εργοστάσιο στο Ντάνβιλ θα κατεβάσει ρολά και η παραγωγή θα μεταφερθεί στην Ευρώπη.
«Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά δυστυχώς το κόστος δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την παραγωγή», είπε ο διευθυντής της IKEA στο Ντάνβιλ, σε δήλωση του μετέδωσε το CNN.
H IKEA ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών, που είναι πολύ χαμηλότερες στην Ευρώπη, είναι ο λόγος για τον οποίο εγκαταλείπει τις ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια η IKEA έχει μεταφέρει την γραμμή παραγωγής της στην ανατολική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Πολωνία.
Πολλοί πάντως συνδέουν την απόφαση της εταιρείας με τους δασμούς που έχει επιβάλλει ο Ντόναλτ Τραμπ στην Κίνα, όπου η IKEA παράγει μερικά από τα κομμάτια της.
«Όχι η απόφαση δεν έχει να κάνει με τους δασμούς. Το κόστος παραγωγής στο Ντάνβιλ είναι αρκετά υψηλό, ειδικά όσον αφορά τις πρώτες ύλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα ίδια προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες», δήλωσε ο σουηδικός κολοσσός στην εφημερίδα Expressen.Πηγή

Απάντηση