Κοζάνη: Δημήτρης Κουκουλόπουλος:  Ο Έλληνας επιστήμονας που έλυσε μαθηματικό γρίφο 78 ετών


Λύση σε γρίφο που ταλάνιζε την μαθηματική κοινότητα 78 ολόκληρα έτη έδωσε ο Έλληνας επιστήμονας Δημήτρης Κουκουλόπουλος, με καταγωγή από την Κοζάνη, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ σήμερα, ο οποίος κατάφερε μαζί με τον συνεργάτη του James Maynard από την Οξφόρδη , να αποδείξει ή να λύσει όπως λέγεται στην γλώσσα των μαθηματικών την Εικασία των «RJ Duffin και AC Schaeffer».  Όπως εξήγησε ο  Δημήτρης Κουκουλόπουλος  στο ΑΠΕ ΜΠΕ  στον Σπύρο Κουταβά, το πρόβλημα, ανήκει στο τομέα της θεωρίας των αριθμών και λέγεται «διοφαντική προσέγγιση» προς τιμήν του Διοφάντη της Αλεξάνδρειας που ήταν από τους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς και έχει να κάνει με προσεγγίσεις αριθμών από κλάσματα.

Ο 35χρονος επιστήμονας στην συνέντευξή του  στο ΑΠΕ ΜΠΕ μίλησε για την δουλειά του, περιέγραψε την διαδρομή  του και τις εμπειρίες τους από τα αμερικανικά πανεπιστήμια του Ιλινόϊ και του Πρίστον, για το πώς έφτασε στο Μόντρεαλ, θυμήθηκε τις σπουδές του στο Μαθηματικό του ΑΠΘ  αλλά και τα εφηβικά του χρόνια στην Κοζάνη.

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος του Παρασκευά αποφοίτησε από το 2ο ΓΕΛ Κοζάνης και στη συνέχεια σπούδασε στο Μαθηματικό του ΑΠΘ. Το 2012 σε ηλικία μόλις 28 ετών προσλαμβάνεται ως επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, σήμερα, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση