Περιπέτειες και εκπλήξεις στο άγνωστο (ΦΩΤΟ)


peripeteies kenia 14

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Αυτές τις μέρες συνεχίσαμε τις ποιμαντικές επισκέψεις μας σε διάφορες περιοχές της Κένυας.

Μέσα στις διαφορετικές θερμοκρασίες των τροπικών κλιματολογικών συνθηκών με παραλλαγές και ασύγκριτες διαφορές, αφού την ίδια μέρα σε μια περιοχή ήταν πολύ χαμηλή θερμοκρασία και σε μια άλλη ο ήλιος ήταν καυτός και ανυπόφορος.

Έτσι, συνεχίστηκε η ιεραποστολική μας πορεία. Μέσα σ’ ένα διάστημα λίγων ημερών έπρεπε να δούμε από κοντά και να συναντήσουμε ιερείς και πιστούς που ανήκαν σε πέντε διαφορετικές φυλές, μιλούσαν άλλες διαλέκτους και είχαν άλλα ήθη και έθιμα, κουλτούρα και σκέψη.

Για μας ήταν πλέον κάτι το συνηθισμένο, αφού τόσα χρόνια το ζούμε καθημερινά και συμμετέχουμε σ’ όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους. Όσος χρόνος κι αν χρειάστηκε, όση ταλαιπωρία, όση κούραση, όσος κόπος, ο σκοπός επιτελέστηκε και στο τέλος επιστρέψαμε πίσω στη βάση μας, στους χώρους της Πατριαρχικής μας Σχολής.

Είναι αλήθεια ότι όσο περνούν τα χρόνια και όσο εμβαθύνουμε στο μυστήριο της άκρας ταπείνωσης του Θεανθρώπου Χριστού που με τη σταυρική Του θυσία άνοιξε σ’ όλους μας την οδό της μετανοίας και της σωτηρίας, τόσο πιο πολύ αισθανόμαστε μέσα σ’ αυτή την πορεία μας το έλεος του Θεού και Σωτήρα μας να εκδηλώνεται και να παρουσιάζεται διάπλατα, παρ’ όλες τις ανθρώπινές μας αδυναμίες, τους πειρασμούς και τις παραλείψεις μας.

Τελικά, δοκιμάζουμε ο καθένας από μας τις σωστικές συνέπειες της άκρας ταπείνωσης του Κυρίου μας και βλέπουμε στην πορεία μας τον σταυρό Του, όσο κι αν μας φοβίζει ο διάβολος με τις κακόβουλες ενέργειές του και τις παρεμβάσεις του για να μας λιγοστέψει την πίστη μας και να μας μολύνει με τις γήινες πράξεις του.

Έρχονται πράγματι στιγμές δύσκολες που υπερβαίνουν τα λογικά όρια μιας ανθρώπινης σκέψης ή πράξης. Κινδυνεύουμε σωματικά και διανοητικά – πνευματικά. Ο διάβολος βρίσκει τρόπους για να διακοπεί αυτή η πορεία της ευαγγελικής και κοσμοσωτήριας εκστρατείας.

Πράγματι, τις τελευταίες μέρες παρ’ όλα τα θαυμαστά, ξεπεράσαμε τις σωματικές και ανθρώπινες δυνάμεις μας. από ανατολή σε δύση και από βόρεια στα νότια, σ’ ένα διάστημα μόνο λίγων ημερών.

Δεν αφήσαμε τις αδυναμίες μας να νικήσουν τις ολιγοψυχίες μας να μας νικήσουν και να μας καθηλώσουν. Όχι! Θα πάμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις.

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε στο μέσο της πορείας μας, όσο βαρύς κι αν ήταν ο σταυρός μας που τον κουβαλούσαμε, αφού δεν ήταν δικός μας, ήταν εκείνος του ίδιου του Χριστού μας. Αφού όλα τα παρακολουθεί το αόρατο μάτι του Χριστού μας κι εκείνος τα κατευθύνει και τα σηματοδοτεί, έτσι όπως θέλει για το δικό μας καλό αλλά και για το καλό της Εκκλησίας Του.

Με τη σκέψη και μόνο ότι το μόνο μας βάλσαμο, παρ’ όλες τις θλίψεις, τους πόνους και τις στερήσεις που περνούσαμε, ήταν ο ίδιος ο Χριστός μας δεν υποκύψαμε, αφού αυτός ο σταυρός μας ήταν εκείνος του Χριστού μας και εξολόθρευσε τις πληγές και τις αδυναμίες μας.

Αυτός που σταυρώθηκε πάνω στον σταυρό για τη σωτηρία του κόσμου, κατορθώνει σήμερα να μας μεταφέρει μαζί Του στον ουρανό κι έτσι να μπορούμε να αισθανόμαστε πόσο οικείος είναι μαζί μας, πόσο δίπλα μας, με τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος.

Γράφονται οι σκέψεις αυτές σήμερα, ύστερα από την πλούσια αυτή ιεραποστολική εκστρατεία και πορεία στις πέντε φυλές, κυριολεκτικά στο «πουθενά», μέχρι και την περιοχή που βρίσκεται το όρος Κιλιμάντζαρο με τους Μασάι.
Εμπειρίες μοναδικές, ιστορικές και διαχρονικές.

Γράφεται έτσι η νεώτερη σελίδα της Ορθόδοξης εξωτερικής ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Οι δραστηριότητες ήταν διάφορες.

Καθημερινές θείες λειτουργίες σε απομακρυσμένες περιοχές, χειροτονίες διακόνων και πρεσβυτέρων, κατάθεση θεμελίων λίθων για νέες ενορίες και σχολεία, επισκέψεις ασθενών σε νοσοκομεία ή στα σπίτια κυρίως ιερέων και πρεσβυτερών, ακόμα και απλοϊκών ανθρώπων, γάμοι, κηδείες πάλιν και πολλάκις, επισκέψεις σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια, βουνά και πεδιάδες, ποτάμια και λίμνες και αναρίθμητες δραστηριότητες.

Να αναφέρω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν οι ανύπαρκτοι δρόμοι. Πώς άντεξε το μικρό μας φορτηγό που κουβαλούσε, εκτός από εμάς, τρόφιμα, ρούχα και άλλα πράγματα για τους ιερείς μας και τον πιστό λαό του Θεού.

Ιδιαίτερα στην περιοχή του Κιλιμάντζαρο οι άνθρωποι κυριολεκτικά πεινούσαν λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Οι άνθρωποι, χιλιάδες. Τουλάχιστον μπορέσαμε να ανακουφίσουμε ένα μεγάλο αριθμό πεινασμένων συνανθρώπων μας.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι εκδηλώσεις με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Σ’ όλα συμμετείχαμε κι αυτό έδινε μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση στους ανθρώπους μας.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις και οι εμπειρίες είναι εκφράσεις της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας, αφού παρ’ όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες προσφέρεται στους ανθρώπους ένας διαφορετικός πολιτισμός, εκείνος της ψυχής που τελικά οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία και την ανάστασή του.

Αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος της αφού απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή ή γλώσσα ή κουλτούρα με αποκλειστικό σκοπό τη μεταμόρφωση της ψυχής ριζικά και διαχρονικά.

Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό που πάντα βρίσκεται δίπλα μας, κοντά μας. Οι τελευταίες εμπειρίες λόγω των μεγάλων αποστάσεων και των βροχών ή ακόμα και της ξηρασίας δεν ήταν εύκολες αφού στο τέλος μείναμε κυριολεκτικά στον δρόμο και αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε πίσω στο κέντρο της ιεραποστολής μας (φώτο).

Θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το έργο του Ευαγγελισμού για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ανθρώπους ότι «πεπλήρωται ο καιρός και ήγγικεν η βασιλεία του Θεού, μετανοείτε και νηστεύετε εν τω ευαγγελίω» (Μάρκου α΄, 15).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:Πηγή

Απάντηση