Βρετανία: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Τζόνσον-Βαράντκαρ


Τη διαφωνία τους σε σχέση με την επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τη Δευτέρα τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά το τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες επέμειναν στις προϋπάρχουσες θέσεις τους. Ο Τζόνσον είπε ότι η σημερινή συμφωνία για το Brexit δεν θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το backstop πρέπει να αντικατασταθεί από μια εναλλακτική λύση ενώ ο Βαράντκαρ επανέλαβε τη θέση των Βρυξελλών πως δεν μπορεί να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε επίσης ότι η Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή, που επιτρέπει στους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών και να έχουν και άλλα δικαιώματα, δεν θα επηρεαστεί από την κατάργηση του κανόνα περί ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου και να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι θέλει μια συμφωνία με την ΕΕ, μόνο όμως αν αποσυρθεί το λεγόμενο backstop, η δικλείδα ασφαλείας που είχε διαπραγματευτεί η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, για να αποφύγει τα σκληρά σύνορα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πηγή

Απάντηση