Πολιτική αντιπαράθεση για ΔΕΘ – πλεονάσματα (video)


Θετικές εμφανίζονται οι Βρυξέλλες στη χρήση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις. Η αντιπαράθεση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει το Eurogroup στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, έχουν προκαλέσει τόσο οι επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όσο και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προσχηματικά χαρακτηρίζει τα μέτρα η αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι οι θετικές παρεμβάσεις θα αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.

«Ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει στους δύο μεγάλους άξονες, οι οποίοι θα έλθουν εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή και θα αποτελέσουν το εγχειρίδιο της νέας οικονομικής πολιτικής της χώρας, δηλαδή το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν θα εστιάζεται σε μια ακατάσχετη παροχολογία η ομιλία του Πρωθυπουργού Θα είναι απολύτως κοστολογημένες και θα προσδιορίζονται με ακριβή χρονικό ορίζοντα», ανέφερε στον Real FM ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

«Προσχηματικά τα μέτρα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Θα διατηρούν επιβάρυνση για λαϊκά στρώματα και μέτρα φοροαποφυγής για μεγάλο κεφάλαιο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Καραθανασόπουλος.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαίωσε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε διεθνές φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

«Θα αναδείξω και πάλι τη στήριξη μας στο αμερικανικό προξενείο και θα επισημάνω τη δέσμευση μας στην ατζέντα μας στη βόρεια Ελλάδα, που φυσικά περιλαμβάνει και τις επενδύσεις, χθες αφιερώσαμε χρόνο στην Αθήνα μαζί με τον υπουργό Εμπορίου Ρος, μιλώντας για τις (επενδυτικές) ευκαιρίες στην Ελλάδα και ειδικά για τις ευκαιρίες στη βόρεια Ελλάδα, με κυρίαρχο τον τομέα τις ενέργειας», σημείωσε ο αμερικανός πρέσβης.

Σε ότι αφορά στα σενάρια περί επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο capital.gr, ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους και δίνει τη δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο.

«Φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Προχωράμε, βήμα – βήμα, στην επίτευξη των στόχων μας», δήλωσε ο Χ. Σταϊκούρας.

Αυτό που βλέπουμε από τη ΝΔ είναι ότι αντί να υλοποιήσει το μηχανισμό ΣΥΡΙΖΑ για μείωση πλεονασμάτων, το παραπέμπει το 2021. Ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει αξιοπιστία εννοεί νέα μέτρα λιτότητας», καταγγέλει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Χαρίτσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το euroworking group αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της Ελλάδας να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις οι επιστροφές από τα κέρδη των ομολόγων, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, το Συμβούλιο αντιμετώπισε θετικά το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή ενός μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ και πλέον οι Βρυξέλλες περιμένουν την επίσημη επιστολή. Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει στο Ελσίνκι το eurogroup με την πρώτη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλος

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση