Βρετανία: Ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε την παραίτησή του


ρρΤην παραίτησή από τα καθήκοντά του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ή μόλις προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, εάν προκηρυχθούν νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Σε ομιλία του ο προανήγγειλε το τέλος της δεκαετούς θητείας του χαρακτηρίζοντας «μέγιστη τιμή και προνόμιο» το ότι υπηρέτησε από αυτή τη θέση.

Όπως είπε την απόφαση να κλείσει αυτός ο κύκλος την είχε λάβει από το 2017 και η 31η Οκτωβρίου, εάν δεν είχε έρθει στο τραπέζι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, έμοιαζε «η πιο δημοκρατική στιγμή» για να γίνει αυτό.

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής.

Εφόσον όμως καταψηφιστεί η σχετική πρόταση, η περίοδος από τις 14 Οκτωβρίου, οπότε θα επανεκκινήσει η Βουλή και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νομοθετικό της πρόγραμμα, και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι ταραχώδης και απρόβλεπτη, γι’ αυτό και χρειάζεται «κάποιος με εμπειρία», όπως είπε ο Μπέρκοου για να διεξαχθούν οι συζητήσεις κανονικά.

Ο Μπέρκοου που προέρχεται από τους κόλπους των Τόρις, είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τους Brexiteers, οι οποίο έθεταν ζήτημα μεροληψίας εκ μέρους του στο ζήτημα της ΕΕ, καταλογίζοντάς του ότι διευκόλυνε στις προσπάθειες των βουλευτών που αντιτίθενται στο σενάριο ενός άτακτου Brexit, να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας.

Ο ίδιος έχει επίσης επικριθεί γιατί δεν ανέλαβε αρκετές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει καταγγελίες για εκφοβισμό και παρενοχλήσεις εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, κάποιες μάλιστα εναντίον του, από το δικό του προσωπικό, τις οποίες αρνήθηκε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση