Έκθεση με έργα του Δ. Θεοτοκόπουλου σε ψηφιακή μορφή


Άνοιξε χθες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, η έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας, με ψηφιακές αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που παραχώρησαν κορυφαία Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.

Με τίτλο: «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», η έκθεση αυτή, από κοινού με την εντυπωσιακή παρουσίαση εμβληματικών δημιουργιών του, αναφέρεται σε μια από τις διαρκείς πηγές έμπνευσης της ζωγραφικής της Αναγέννησης, αλλά και στις επιρροές του κορυφαίου καλλιτέχνη από έργα μεγάλων προσωπικοτήτων της Τέχνης εκείνης της εποχής.
Ο Δήμος Ηρακλείου, που ολοκλήρωσε, τον Οκτώβριο του 2018, την αδελφοποίηση με τον Δήμο Τολέδου- την πόλη όπου μεγαλούργησε ο Θεοτοκόπουλος- συνεχίζει με την διοργάνωση της έκθεσης αυτής, την οφειλή του προς την κορυφαία μορφή που γέννησε η πόλη στο πέρασμα των αιώνων.
Την επιμέλεια της έκθεσης Θεοτοκόπουλου έχει η ιστορικός τέχνης, Ιάνθη Ασημακοπούλου. Για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό εικαστικό γεγονός, τυπώθηκε συλλογικός τόμος- λεύκωμα, με μελέτες που έγραψαν ειδικώς για αυτή την έκθεση καταξιωμένοι μελετητές του μεγάλου ζωγράφου, ο Fernando Marías, η Αγγελική Λυμπεροπούλου, ο José Riello, ο Jeongho Park και η επιμελήτρια.
Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες για τον Θεοτοκόπουλο. Η πρώτη σήμερα στις 8 το βράδυ στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, από την Κορίνα Βουγιούκα, διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τίτλο: «Ο Ζωγράφος των χεριών, η μουσική στη ζωγραφική του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Η δεύτερη από τον José Riello, επίκουρο καθηγητή στο Universidad Autónoma de Madrid, με θέμα την Βιβλιοθήκη του Θεοτοκόπουλου. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση