Ελληνο-Κυπριακό μέτωπο στην τουρκική προκλητικότητα (video)


Κοινό μέτωπο Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι το μήνυμα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη, του πρώτου ηγέτη που υποδέχεται ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Η παραβατική συμπεριφορά της γείτονος την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συζήτησε με τον κύπριο πρόεδρο τον συντονισμό των δράσεων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη.

Την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα, και τις τουρκικές εξαγγελίες και σχεδιασμούς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, που είχαν μακρά συνάντηση εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών, και κατέληξαν σε κοινή θέση που καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες και να συμβάλλει στη δημιουργία κοινού κλίματος για συνομιλίες

Στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την απόλυτη βούληση μας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς και τις αρχές και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πρόσφατες συνομιλίες και εξελίξεις στο Κυπριακό, και για τις έκνομες και επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, στα χωρικά ύδατα και στην Αμμόχωστο, χαρακτηρίζοντας εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όπως και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την παράνομη επίσκεψη του στα Κατεχόμενα της Κύπρου, επισκέφθηκε την περίκλειστη Αμμόχωστο, μαζί με τον αποκαλούμενο υπουργό Εξωτερικών του Ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάϊ και τον Τούρκο Πρέσβη στη Λευκωσία Μουράτ Μπασκερί.

Είχε προηγηθεί συνάντηση Τσαβούσογλου με το Μουσταφά Ακιντζί στο πέρας της οποίας εστάλη προκλητικό μήνυμα προς τη Λευκωσία αναφορικά με το φυσικό πλούτο της Κύπρου και τις γεωτρήσεις.

Την ίδια ώρα Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις διπλωματικές τους ενέργειες ώστε να ενημερωθεί πλήρως η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέϊν Χολ Λουτ για το Κυπριακό.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται συνάντηση ΑναστασιάδηΑκιντζί με το ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες, όπως και συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δ. Θωμάς

Σχολιασμός: Ν. Μελέτης

Σχετικές ειδήσεις: Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για συντονισμό δράσεων σε ΟΗΕ και Ε.Ε.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση