Τεχεράνη: Η απόλυση του Μπόλτον απομάκρυνε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του πολέμου
ΚΟΣΜΟΣ06:22 11.09.2019Λήψη σύντομου urlΒρείτε μαςΝωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε ζητήσει από τον Μπόλτον να παραιτηθεί εξαιτίας διαφόρων έντονων διαφωνιών.Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών Τζον Μπόλτον την Τρίτη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η απόλυση του «μεγαλύτερου υποστηρικτή του πολέμου» και η επιβολή κυρώσεων θα βοηθούσαν την Ουάσιγκτον να κατανοήσει καλύτερα την Τεχεράνη.
«Μήνες πριν ο #JohnBolton είχε υποσχεθεί ότι # Ιράν δεν θα είναι εκεί μέσα σε 3 μήνες, είμαστε ακόμα εδώ και αυτός έχει φύγει. Με την απόλυση του μεγαλύτερου υποστηρικτή του πολέμου και της οικονομικής τρομοκρατίας, ο Λευκός Οίκος θα έχει λιγότερα εμπόδια στην κατανόηση της κατάστασης του Ιράν», έγραψε ο εκπρόσωπος Ali Rabiei στο Twitter.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο των ΗΠΑ να σχολιάσει την παραίτηση του Μπόλτον, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν θα δημοσιεύσει δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα για μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα τον Σεπτέμβριο.
Ο Μπόλτον, με τη σειρά του, δήλωσε ότι «προσφέρθηκε να παραιτηθεί χθες το βράδυ» αλλά ο πρόεδρος πρότεινε να μιλήσει γι’ αυτό την επόμενη μέρα.
Ο Μπόλτον πιστεύεται ότι υποστηρίζει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη, αντιτιθέμενος σε οποιαδήποτε ιδέα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με αυτήν. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά του για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία.
Ισχυρίζεται επίσης ότι η μέγιστη πίεση με τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης έχει ως στόχο να αλλάξει τη συμπεριφορά της, αντί να προκαλέσει μια αλλαγή καθεστώτος.Πηγή

Απάντηση