Γαλλία: Η Ε.Ε. θα εξετάσει τις κυρώσεις και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ


Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, καθώς και ο ρόλος της στο ΝΑΤΟ, θα τεθούν επί τάπητος την επόμενη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

«Η καταδίκη μας είναι σκληρή και όχι μόνο στα λόγια», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της εισβολής στη βόρεια Συρία.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μείνουμε σε λόγια πάνω στο τραπέζι», υπογράμμισε η Αμελί ντε Μονσαλέν κληθείσα να σχολιάσει εάν εξετάζεται η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβοδμάδα στο Ευρωπαίκό Συμβούλιο», πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter.

«Προφανώς βρίσκεται επί τάπητος. Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που συγκλονίζει τους αμάχους και τις ελεύθερες συριακές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν τον συνασπισμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι σοκ για τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε η Γαλλίδα υφυπουργός.  

Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Πολωνία ζητούν να σταματήσει άμεσα η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ωστόσο, το οποίο συνεδρίασε χθες εκτάκτως, δεν κατέληξε σε καμία κοινή απόφαση.

Η «εθνοκάθαρση» και τα πυρά αδακρίτως εναντίον αμάχων περιλαμβάνονται στις κόκκινες γραμμές που θέτει και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πολλές αναφορές, ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της τουρκικής επιχείρησης και δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Δεν είναι καθόλου σαφές όμως εάν στη λογική της Ουάσιγκτον αυτού του είδους η επίθεση ξεπερνάει τα όρια για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Περιθώρια καθυστερήσεων εν προκειμένω δεν υπάρχουν. Κάθε μέρα που περνάει οι τουρκικές δυνάμεις προχωρούν πιο βαθιά. Ήδη έχουν κυριεύσει 11 χωριά στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από,Reuters, Guardian, Bloomberg

 

 

Πηγή

Απάντηση