Δωρεά του Κυριάκου Κατζουράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη


Το Σάββατο 26 του μηνός, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με αφορμή το σημαντικό γεγονός της δωρεάς του τρίπτυχου έργου του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Γκουέρνικα 1», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ανάρτησή του,παρουσία του εικαστικού Κυριάκου Κατζουράκη.
Το έργο «Γκουέρνικα 1» αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της ατομικής έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Αναφορά στην Γκουέρνικα», έκθεση παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2018. Επόμενος σταθμός της έκθεσης υπήρξε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός της τέχνης, Μάνος Στεφανίδης και την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Το τρίπτυχο έργο-δωρεά επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του αντιπολεμικού έργου του Πικάσο, χωρίς ερμηνείες, δίνοντας εικόνες από τη σημερινή πραγματικότητα.Ο πίνακας του Πικάσο χρησιμοποιείται σαν ζωγραφικός χώρος μέσα στον οποίον τοποθετούνται άλλα στοιχεία, φιγούρες, κρεβάτι, τραπέζι κλπ. Δεν είναι δηλαδή επίπεδο φόντο, αλλά μέρος μιας νέας σύνθεσης. Η Γκουέρνικα είναι γκρίζα ( κοντά στο φυσικό χρώμα του πίνακα του Πικάσο) και οι φιγούρες έχουν ρεαλιστικό χρώμα και όγκο.
Οι διαστάσεις του έργου είναι 2mΧ4m. η ίδια αναλογία (ένα προς δύο) με το έργο του Πικάσο 4mΧ8m.

Με αυτή τη σημαντική δωρεά, εμπλουτίζεται η συλλογή αγορών-δωρεών έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, καθώς η σπουδαιότητα των συλλογών της και η μέχρι τώρα δράση της την έχουν αναδείξει σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση