Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού: Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο τη σύγκλιση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ07:39 11.10.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 07:42 11.10.2019) Λήψη σύντομου urlΗ ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα βρεθεί στο επίκεντρο του κύκλου επαφών που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε αναζήτηση συναινέσεων η ΝΔ για την εξασφάλιση των 200 «ναι».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς με βασικό θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού ανοίγει στις 11:00 όποτε και θα έχει επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 17:30 οπότε και θα υποδεχθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να διευκολύνει την ψήφο των αποδήμων.
Για να ισχύσουν οι επιχειρούμενες αλλαγές απαιτείται να υπερψηφιστούν από 200 βουλευτές, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει ευρύτερες κοινοβουλευτικές συμμαχίες και συναινέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τις σημερινές επαφές του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως οι εξελίξεις στο προσφυγικό με την έκρηξη στις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς
Με τον Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθεί στις 11:00.
Με τη Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί στις 12:15.
Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα συναντηθεί στις 16:00.
Με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα συναντηθεί στις 16:45.
Με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα συναντηθεί στις 17:30.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών – Τι λένε τα άλλα κόμματα
Η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ήταν η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15. Η ΝΔ ζητά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται κανονικά στα αποτελέσματα της επικράτειας.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την «κλειστή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς να ενσωματώνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των αποδήμων στα γενικά αποτελέσματα της επικράτειας.
Κοντά στις θέσεις της ΝΔ βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ που δέχεται την επιστολική ψήφο και ζητά να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Το ΚΚΕ εμφανίζεται διαλλακτικό. Τάσσεται υπέρ επί της αρχής, αλλά ζητά να τεθεί όριο για τη διευκόλυνση ψήφου των αποδήμων στα 30 χρόνια παραμονής εκτός της χώρας. Παράλληλα, θέτει ως προϋπόθεση να έχουν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, δηλαδή να έχουν ΑΦΜ. Τάσσεται, ωστόσο, κατά της επιστολικής ψήφου.
Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, τέλος, τάσσονται υπέρ της διευκόλυνσης ψήφου στους αποδήμους, σχεδόν χωρίς όρους.Πηγή

Απάντηση