«Πράσινο φως» από το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας για τις στρατιωτικές ενισχύσεις των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ23:26 12.10.2019(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 23:28 12.10.2019) Λήψη σύντομου urlΜια πηγή στο σαουδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το Ριάντ συμφώνησε να λάβει πρόσθετες ενισχύσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις του, σημειώνοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στο Ριάντ προκειμένου να διαφυλαχθεί η περιφερειακή ασφάλεια.Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ ενημέρωσε νωρίτερα το Ριάντ για την κινητοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία εκτός της δημιουργίας πρόσθετων υποδομών και της εγκατάστασης συστημάτων αεροπορικής άμυνας θα εντάξει 3.000 στρατιώτες στις ήδη υπάρχουσες αμερικανικές δυνάμεις, διαδικασία η οποία εγκρίθηκε από το Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ενίσχυση καταφθάνει ως αποτέλεσμα των «πρόσφατων επιθέσεων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», δηλαδή στις επιθέσεις στις δυο μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco στο Abqaiq και στο Khurais στις 14 Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, η Σαουδική Αραβία ανέστειλε την παραγωγή 5.7 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως (πάνω από το ήμισυ της συνολικής ημερήσιας παραγωγής της).
Το κίνημα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο τόσο η Ουάσινγκτον ός και το Ριάντ έχουν δείξει ως ένοχο την Τεχεράνη. Όμως, το Ιράν αρνείται όλες τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Ριάντ, μετά από αίτημά του, θα πληρώσει για την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μόχαμεντ Μπιν Σαμάν δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη στο δίκτυο CBS ότι η ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου σε «αδιανόητα υψηλό επίπεδο» και την παγκόσμια οικονομία σε κατάρρευση. Ο αρχηγός της κορώνας δήλωσε επίσης ότι προτιμά μια πολιτική και ειρηνική λύση στις εντάσεις με το Ιράν από ότι μια στρατιωτική επιλογή.
Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας καθώς και της περιοχής του Κόλπου συνολικά έχουν αυξηθεί μετά από πολλές επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό της Παρασκευής, ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο τυλίχθηκε στις φλόγες ύστερα από μια έκρηξη έξω από το σαουδικό λιμάνι της Τζέντα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι το Ιράν ήταν πάντοτε έτοιμο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία ή να διαπραγματευτεί μέσω διαμεσολαβητών, επισημαίνοντας το σχέδιο του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου μέσω διαλόγου με την ονομασία Hormuz Peace Endeavour – HOPE.Πηγή

Απάντηση