Αυστραλία: Μαύρα πρωτοσέλιδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λογοκρισία


Με μαύρα πρωτοσέλιδα κυκλοφόρησαν όλες ανεξαιρέτως οι εφημερίδες στην Αυστραλία, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην εκστρατεία «Είναι δικαίωμά σας να γνωρίζετε» η οποία αντιτίθεται στη νομοθεσία που σκοπεύει στην ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας και των πληροφοριοδοτών.

Δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστραλίας, η «Sydney Morning Herald» και η «Australian» απηύθυναν έκκληση για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να σταματήσει η υπονόμευση της πληροφόρησης και η διαρκής επίθεση στα δικαιώματα των δημοισογράφων.

Στο όνομα της εκστρατείας ένωσαν τις δυνάμεις τους 19 δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμοί, ορισμένοι «παραδοσιακά» αντίπαλοι. Αφορμή στάθηκαν οι επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου ABC στο Σίδνεϊ και στο σπίτι μίας δημοσιογράφου του ομίλου News Corp τον Ιούνιο, τη νομιμότητα της οποίας εξετάζει το ανώτερο δικαστήριο, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους μιντιακούς οργανισμούς, περισσότερα από 60 νομοθετικά κείμενα των τελευταίων 20 ετών περιορίζουν την ελευθερία των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους. «Όταν η κυβέρνηση σας κρύβει την αλήθεια, τι είναι αυτό που σας κρύβει;», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της News Corp Australia Μάικλ Μίλερ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πηγή

Απάντηση