Δέκα Έλληνες γιατροί στα ΤΑΕΠ της Κύπρου


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Επιβεβαιώθηκε η πρόσφατη αναφορά που έγινε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι υπήρξε ενδιαφέρον από 10 ιατρούς από την Ελλάδα για να στελεχώσουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στην Κύπρο.

Σε ενημέρωση που έκανε ο  υπουργός Υγείας Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφορικά με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπήρξε από τους έλληνες ιατρούς και δήλωσε ότι έγιναν ήδη οι διαδικασίες και προσφέρθηκαν συμβόλαια και στους 10 ιατρούς.

Αναφορικά με το θέμα των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός χαρακτήρισε το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό και είπε ότι το έχει αναφέρει στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και έχει δώσει εντολές να ενταθούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

«Σίγουρα υπάρχουν καταχρήσεις, έχουν καταγραφεί αυτές τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, έχω τύχει ενημέρωσης για αυτό το φαινόμενο και εναπόκειται και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του μέσω της εισαγωγής πρωτοκόλλων και κανονισμών, ενίσχυσης του Τμήματος Αποζημιώσεων, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την κατάχρηση. Προσπάθειες κατάχρησης πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του ΟΑΥ προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.

Σχετικά με τις παραιτήσεις γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια και τι συμβαίνει με τις θέσεις που μένουν κενές, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όταν παραιτείται κάποιος, προκηρύσσεται η θέση και προσλαμβάνεται άλλος και ήδη είναι σε εξέλιξη η πλήρωση 61 θέσεων που προκηρύχθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τον ΟΚΥπΥ.

Ενώ, για την ανησυχία που υπάρχει στην αγορά για τη συνεχή ροή παραιτήσεων, είπε ότι σίγουρα είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο το υπουργείο όσο και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών για την Υγεία. Όπως είπε ανησυχητικό θα ήταν αν δεν υπήρχε ανταπόκριση για την πλήρωση των θέσεων με την προκήρυξη των θέσεων. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον προς πλήρωση των θέσεων, είναι  θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης. Το ανησυχητικό επίσης, θα ήταν να μην γίνονταν ενέργειες προς αντικατάσταση αυτών των ατόμων. Αλλά είναι προς εξέλιξη ο διάλογος αυτή τη στιγμή μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών των γιατρών για την παραχώρηση κινήτρων για τους ειδικούς ιατρούς όπως αυτά που έχουν δοθεί στους προσωπικούς ιατρούς.

Πηγή

Απάντηση