Κρήτη: Έκκληση της Πυροσβεστικής για την καύση υλικών στην ύπαιθρο


Την προσοχή των πολιτών για τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο, που τις τελευταίες ημέρες σημειώνουν αύξηση, εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι από τις 31 Οκτωβρίου έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος παρατηρείται ότι αυτές οι καύσεις πολύ συχνά εξελίσσονται σε πυρκαγιές, προκαλώντας ζημιές σε γειτονικές περιουσίες.

Σε ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία τονίζει ότι οι πολίτες που σκοπεύουν να εκτελέσουν εργασίες στην ύπαιθρο, προκαλώντας σπινθήρες ή/και φλόγα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι οι καύσεις διέπονται από νομοθετικό πλαίσιο και περιορισμούς, τους οποίους οφείλουν να γνωρίζουν, λαμβάνοντας και τα αντίστοιχα-απαραίτητα μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο (ανοιχτές εστίες) πλαστικών ή ελαστικών υλικών και οποιονδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος (Υ.Α. οικ.11535 Αρθ.3 Αρ.Φύλλου 329 ΦΕΚ Β’6-5-1993).

Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών πρέπει να είναι σύμφωνη με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, να ζητείται άδεια όποτε απαιτείται, να γίνεται σε ημέρες που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (να μην φυσάει), να είναι σε απόσταση από ευαίσθητες οικολογικά περιοχές (δάση κ.α.) και ο χώρος καύσης να μην είναι κοντά σε υποδομές που ευνοούν την επέκτασή της. Επίσης πρέπει να εποπτεύεται και να ελέγχεται ο χώρος από τουλάχιστον δύο ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης, να υπάρχουν 200 λίτρα νερού και φτυάρια. Μετά το τέλος της καύσης πρέπει να γίνεται πλήρης κατάσβεση της εστίας και να σκεπάζεται η στάχτη με χώμα. (Αποφ.125347/568 Αρ.Φύλλου 142 ΦΕΚ Β’ 29-1-2004)».

Οι υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς διώκονται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και ακολουθείται, η αυτόφωρη διαδικασία και η παραπομπή του δράστη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση).

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση