Παιδιά με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα θα εξετάσουν γιατροί των νοσοκομείων Shriners στην Κύπρο


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί η ιατρική ομάδα των νοσοκομείων Shriners Hospitals for Children, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετάσει πάνω από 200 παιδιά με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.

Η ομάδα των Αμερικανών ορθοπεδικών επισκέπτεται την Κύπρο κάθε χρόνο από το 1983 με την πρωτοβουλία και τη στήριξη του Ιδρύματος «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευΐδη» και εξετάζει περίπου 350 παιδιά ετησίως, με σοβαρά και περίπλοκα ορθοπεδικά προβλήματα, ενώ τα περιστατικά που χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία ή και χειρουργική επέμβαση παραπέμπονται στα νοσοκομεία Shriners στην Αμερική. Για το 2019, έχουν παραπεμφθεί στην Αμερική μέχρι στιγμής 25 παιδιά για ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις ενώ στην επίσκεψή τους αυτή οι γιατροί θα παραμείνουν στη νησί για 4 ημέρες και αναμένεται να εξετάσουν 200 παιδάκια.

Ο υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε ότι φέτος είναι λιγότερα από τις προηγούμενες χρονιές, διότι πλέον έχει γίνει μια συνεργασία και με το Ίδρυμα Παρασκευΐδη, και μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολουθούνται κι άλλα περιστατικά.

Η συνεργασία με τα νοσοκομεία Shriners έχει διττή σημασία, αφενός, διότι τα οφέλη που προσφέρουν οι ετήσιες επισκέψεις των ιατρών στην Κύπρο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρής μορφής ορθοπεδικά προβλήματα είναι πολλαπλά, αφετέρου, διότι δίνεται η ευκαιρία στους Κύπριους ιατρούς να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρογνωμοσύνη με συναδέλφους τους από την Αμερική σε σημαντικούς τομείς όπως η ορθοπεδική και δη η παιδιατρική ορθοπεδική.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή επίσκεψη της ιατρικής ομάδας των Αμερικανών Ορθοπεδικών στην Κύπρο, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Ιδρύματος «Θέλμας και Γιώργου Παρασκευΐδη» και των Shriners Hospital for Children, το οποίο προνοεί την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών πλευρών και την διεύρυνση της συνέργειας στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Πηγή

Απάντηση