187.000 ευρώ για τη συντήρηση τεσσάρων ιστορικών Nαών στην Ήπειρο


Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/11 00:30

istorikoi naoi 3

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η Ήπειρος είναι κατάσπαρτη από ναούς-μνημεία, που μέσα στο διάβα του χρόνου κρατάνε ζωντανό το φως της πίστης και πάντοτε είναι πνευματικά πορθμεία για να διαβεί ο πιστός στο θέλημα του Θεού και να εγκολπωθεί και να προσκολληθεί σ’ αυτόν με όλη του την καρδιά.

Αυτοί οι ναοί-μνημεία είναι και το θέμα του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου επί θεμάτων θρησκευτικού τουρισμού, που θα γίνει στην Άρτα από 8-10 Νοεμβρίου, με σκοπό την τουριστική τους ανάδειξη.

Πολλοί από τους ναούς αυτούς, που είναι πολιτιστικοί θησαυροί, έχουν παραδοθεί στη φθορά. Έτσι η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, προσπαθεί να τα διασώσει.

Με απόφασή της την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 θα συντηρηθούν: Μέρος των τοιχογραφιών του Ναού Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη Άρτας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ.

Οι βυζαντινές τοιχογραφίες του Βυζαντινού Ναού της Κόκκινης Εκκλησιάς Άρτας, προϋπολογισμού 37.200€.

Ο εικονογραφικός διάκοσμος του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεστών Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 100.000 €.

Το ξυλόγλυπτου τέμπλου του Mητροπολιτικού Nαού Aγίου Αθανασίου Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.

Η Ήπειρος, μέσω των Ναών – μνημείων της, ήταν και μπορεί να είναι μια μαρτυρία πολιτιστική, της οποίας οι προϋποθέσεις να είναι εκκλησιαστικές.

Μαρτυρία ενός πολιτισμού της αγάπης, ενός πολιτισμού της κοινότητας, ο οποίος ζυμώθηκε σε πρωτογενείς σχέσεις μέσα στην ενορία.

Η ανάδειξη των Ναών – μνημείων, όχι μόνο ως υλικών κατασκευών, αλλά και ως πυλώνων πνεύματος, απαιτεί θεωρητικό και πρακτικό κάματο.

Δεν αρκούν απλές λεκτικές υποδείξεις και πόθοι ευσεβείς, αλλά χρειάζεται λογισμός και όνειρο.

Έτσι μπορεί να αναδειχθεί ο προσκυνηματικός τουρισμός και να λειτουργήσει ως ψυχική αναγέννηση και εσωτερικό ξανάνιωμα των προσκυνητών.

istorikoi naoi 1

istorikoi naoi 1

istorikoi naoi 1Πηγή

Απάντηση