«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» | naftemporiki.gr


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) η οποία αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το σακχαρώδη διαβήτη. Αυτή τη φορά όμως η Ομοσπονδία δεν θα κάνει δράσεις για τους ενήλικες αλλά θα ξεκινήσει από τη βάση όπως είναι και το σωστό, τα παιδιά.

Έτσι μια ομάδα ειδικών θα ενημερώνει στα σχολεία και σε συνδυασμό με το παιχνίδι θα προσπαθήσει να εκπαιδεύσει τα παιδιά, να τους λύσει απορίες και κυρίως να τα μάθει ότι δεν πρέπει ούτε να ντρέπονται ή να φοβούνται αν έχουν διαβήτη αλλά ούτε και να απομονωνουν ή να συμπεριφέρονται άσχημα στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Επίσης, σημνατικό είναι ότι τα παιδιά θα μάθουνε μέσα από αυτό ότι στη ζωή τους μπορούν να επιτύχουν τα πάντα ακόμα και αν έχουν διαβήτη.

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» είναι στην ουσία μια σειρά ενεργειών που επιχειρούν, προσεγγίζοντας τα παιδιά, να συνδυάσουν την ενημέρωση με το παιχνίδι και την ευαισθητοποίηση με την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του project πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη.

Η πρωτοβουλία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ η οποία εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη και θέλει να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη ξεκίνησε σε 7 ιδιωτικά σχολεία και 4 αθλητικούς συλλόγους και ευελπιστεί να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά.

Το ίδιο ευχόμαστε όλοι μας και ελπίζουμε να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις του υπουργείου Παιδείας και να μπει το πρόγραμμα αυτό παντού έτσι ώστε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τις είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τι πρέπει να προσέχουν.

Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου στο Eurohoops Dome.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, με αφορμή την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας και γι’ αυτό επέλεξαν να προσεγγίσουν το πιο δυναμικό της κομμάτι που είναι τα παιδιά.

Όπως ανέφερε τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα μέχρι στιγμής δείχνου πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Μάλιστα η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Γκόλφω Γεμιστού και πρόσθεσε ότι και οι ίδιοι μαθαίνουν μέσα από τα παιδιά και από τον τρόπο που νοιάζονται και από τις ερωτήσεις που κάνουν.

Όπως είπε η κα Γεμιστού, ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας, ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» υλοποιείται με την υποστήριξη των ACCU-CHEK, Abbott Laboratories, Ascencia Diabetes Care, Medtronic, Sanofi, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και Novo Nordisk.

Πηγή

Απάντηση